Glazba na Taboru.

Glazba na Taboru

STEPHANIE PREKALI / svaki dan @ 18h

Stephanie Prekali pripadnica je nove zagrebačke DJ scene, čiji eklektični stil ne poznaje žanrove. Njezina se glazba proteže od housea preko funk elemenata i disca te ide sve do electro i acid undergrounda. Za Tabor je pripremila jedinstvene izvedbe svježijih melodija i veselih tonova.

RADOJKA ŠVERKO / četvrtak 7.7. ceremonija otvaranja @ 23h

Svečanost otvorenja počinje u 21 sat, nakon čega slijedi program filmova iz međunarodne konkurencije, a zatim glazbeni dio večeri – prigodni nastup “Moj film” – kojim će Radojka Šverko i prateći sastav pod vodstvom prof. Vladimira Babina publiku Tabor Film Festivala podsjetiti na neke od najljepših filmskih glazbenih uspješnica, od “Casablance” do “Titanica”.

Radojka Šverko, diva prepoznatljivog baršunastog alta, prva je domaća pjevačica koja je održala koncert filmske glazbe. Te 1998. godine u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvela je filmske glazbene uspješnice, kao i poznate skladbe iz mjuzikala.

Jedna je od naših najnagrađivanijih pjevačica zabavne glazbe, koja se sa svjetskih glazbenih festivala često kući vraćala s priznanjima i nagradama. Svojim izvedbama obilježila je i domaće festivale poput Zagrebačkog i Splitskog festivala te Melodija Istre i Kvarnera. Ostvarila je glumačku karijeru glavnim ulogama u mjuziklima i rock operama “Gubec-beg”, “Grička vještica”, “Jadnici”, “Karolina Riječka” i “Mirakul” te ulogom u filmu Rajka Grlića “Bravo, maestro”.

Među brojnim nagradama i priznanjima ističe se pet glazbenih nagrada Porin, uključujući Porin za životno djelo. Jedina je glazbenica koja je iste godine uz nagradu za životno djelo osvojila i nagradu u redovnoj konkurenciji.

Koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz pratnju Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te uz ravnanje maestra Alana Bjelinskog, Radojka Šverko je 2017. proslavila 50 godina karijere. Njezin koncertni album “As Time Goes By (Live At Jazz.hr)” iz 2018. dospio je na visoko drugo mjesto najprodavanijih domaćih albuma u zemlji.

Ove godine Radojka Šverko obilježava 55 godina profesionalne glazbene karijere.

Program nastupa Radojke Šverko na Tabor Film Festivalu sufinanciran je pomoću Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

ČUVARKUĆA / petak 8.7. @ 23h

Čuvarkuća je svježi indie rock projekt iz Osijeka. Album prvijenac ‘Curino cvijeće’ najavljen je singlovima ‘Gladiole’ i ‘Uvijek umoran’. Bend čine Hrvoje Dešić, Šimun Padovan, Tin Ringsmuth i Igor Dešić. Preporučeno za sve fanove psihodelije, lo-fi-ja i glazbe na našem, s dijakriticima, osjećajima, falsetima i svim tim nepoželjnim stvarima.

STANKOFF / petak 8.7. @ 24h

Na ovogodišnje izdanje festivala nam stiže svestrani umjetnik Šimun Stankov tvz. Stankoff, profesionalni plesač, izvođač i autor koji djeluje na nezavisnoj sceni. Stankoff je jedan od DJ-eva koji posebnu pozornost pridodaje ritam sekciji, sanjivim vokalima te ubojitim “disko not disko” remiksevima. Gotovo je sigurno da ćeš čuti nešto novo, iako se ne boji otpuhati prašinu s nekog bezvremenskog hita. Ako ste ga već čuli znate o čemu govorimo, a ako ste znatiželjni kako zvuči njegova vizija provoda pridružite nam se na Tabor Film Festivalu. 

PSEĆA PLAŽA / subota 9.7. @ 23h

Pseća Plaža je audio-vizualna skupina iz Zagreba osnovana 2016. godine, koju pokreće skupina istomišljenika želeći stvarati jednostavnu psihodeličnu glazbu s prizvucima i elementima svjetske glazbene scene s kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Od tada Pseća Plaža prolazi kroz nekoliko faza kreativnog razvoja, a nakon mnogobrojnih promjena i perioda kristalizacije postavu danas čine Erol Beširević (vokal i gitara), Filip Mlinarić (bas gitara), Iva Bobanović (gitara), Matea Bobanović (klavijature) te Laura Tandarić (bubnjevi), dok je za vizualan identitet zaslužan Marin Remić. Njihova se glazba može okarakterizirati kao spoj mnogih glazbenih utjecaja, a zvuči kao pejzaž urbane džungle i opuštene atmosfere klasičnih šansona preslikanih u formu zvučnog zapisa. Pitke psihodelične melodije, sanjiva i osobno angažirana poezija, te udarajući tropski ritmovi čine njihove pjesme osvježavajućim poput naleta povjetarca u vrućoj ljetnoj noći.

STEFANIC / subota 9.7. @ 24h

Denis Štefanić (Stefanic), polovica zagrebačkog dua EGZOTIKA DJ’S, producira glazbu pod različitim pseudonimima zadnjih 10 godina. Nakon kraće pauze ponovo izdaje glazbu kao Stefanic na etiketama poput Sundries, Lisztomania, Moiss Music i domaći Dobar House. Demarkus Lewis, Gene Farris, Brian Tappert, MK i Mr.V samo su neka imena svjetske clubbing scene koja su podržala njegovu produkciju u kojoj prevladavaju afro, soul, house i disco glazbeni stilovi. Trenutno završava album prvijenac koji bi svjetlo dana trebao ugledati na jesen, također na domaćoj Dobar House etiketi.

TOM BUG & ELENA MIKAC / nedjelja 10.7. @ 23h

Tom Bug je DJ i producent, jedan od osnivača HouseFusiona (2002), prva osoba iza projekta Dobar House te burn Residency predstavnik. S preko 16 godina iskustva, poznat je po svom energičnom nastupu, kombinira razne stilove house glazbe s naglaskom na groove, a često pušta i voli funk i disco glazbu. 2006. godine pobjeđuje na DJ mix natjecanju Traxsource.com, vodećeg internet dućana za house glazbu. Od 2013. iskušava i drugačiji pristup house publici, kroz sudjelovanje na Boudoir večerima. Program je koncipiran kao spoj glazbe, foto arta, mode, plesnog performansa i video projekcija u jedinstvenu tematsku klupsku večer. Sudjeluje u najvećem globalnom DJ natjecanju burn Residency 2014. godine, gdje ulazi u top 5 finalista Hrvatske, i osvaja drugo mjesto. Već sljedeće godine ponovno ulazi u top 5, ali ovaj put osvaja prvo mjesto, te predstavlja Hrvatsku na Ibizi. Izdaje svoje prvo solo produkcijsko izdanje, stvar „Safe“ 2015. na Blacksoulovoj etiketi Blacksoul Music. Od tada je izdao dva EP-ja te solo traku na Blacksoul Music Spring kompilaciji, a nova izdanja izašla su za Flashmob Records, Simma Red, Wired i All About House. Posljednji projekt „Dobar House“ osmislio je i koncipirao Tom, a ideja je uz dobru house glazbu prikupiti i dobru house ekipu. 2017. osvojio je Ambasador nagradu za najboljeg hrvatskog house DJ-a.

Elena Mikac mlada je DJ-ica nove generacije koja je na scenu stupila 2020. godine. Kreativni je dio ekipe iza Dobrog Housea, a sve veći interes za njezinim angažmanima opravdava njen široki opus sve od disca i housea do minimala i progresive-a. Također je suvlasnica diskografske kuće Dobar House, koji osim što izdaje kvalitetnu house glazbu, organizira i brojne fantastične evente, čime je hrvatskoj elektroničkoj glazbenoj industriji dan značajan poticaj.