CVAT / Tamara Broćić / Fakultet dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu

Ljeto 2004, nedjelja uoči Ivandana. Sara (8) provodi vrijeme kod bake na selu s djevojčicom Vesnom (10) koja je uvodi u tajne koje spoznaje kroz fragmente života svoje starije sestre, tinejdžerice Anice (17). Zajedno je špijuniraju. Pod utjecajem mitova koji kruže selom, Sara počinje sumnjati da je misteriozni dečko iz susjednog sela s kojim se Anica noću kriomice viđa zapravo vampir.

PANIKA / Sara Grgurić / Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Panika je eksperimentalni film u kontinuiranom kadru koji audiovizualno rekonstruira napadaj panike tako da očitovanje anksioznosti u tijelu, mislima i osjećajima filmski interpretira kroz pokret, montažu, glazbu i zvuk. Film istražuje koja izražajna sredstva mogu proizvesti uzbuđenje, stres i nervozu kod publike te na koji način mogu vizualno prikazati emotivno stanje koje napadaj panike proizvodi.

SVE ĆE BITI U REDU / Benjamin Noah Maričak / Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Prije odlaska patrijarha obitelji u inozemstvo, tijekom oproštajne obiteljske večere, nešto se kuha u pozadini, a to nije samo večera. Dok pakiraju kofere, muž odluči preispitati odnos sa ženom. Ona ga zaustavi i upozori da njihov igrokaz vrijedi samo za djecu.

MRTVI ČVOR / Ismira Mašić / Akademija scenske umjetnosti u Sarajevu

Amra (23) je djevojka koja svim silama pokušava živjeti normalan život svoje generacije, boreći se s duhovima prošlosti, majčinom bolešću, krivnjom i sazrijevanjem. Njen najveći strah je ujedno i njena najveća želja, a to je dolazak kući. Jednog jutra Amra, nakon svađe s majkom, odlazi kući i zatiče je u teškom stanju. Dok sklanja zagorjeli grah sa šporeta, Amra pokušava ostati jaka pred majkom koja ne zna ni koji je dan. Teška noć završava uspavankom koju Amra pjeva mami, tepajući joj kao bebi.

PREKO / Miloš Bojović / Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Češka

Kada poslije povratka kući, Stefan odluči ponovno otići, u potrazi za mirom, stabilnošću i srećom, niz događaja će ga pokušati razuvjeriti u mogućnost promjene mjesta boravka, konteksta i okoline. Postavlja se pitanje je moguća bilo kakva promjena osim one unutrašnje i osobne.

SRETNO, SARO! / Isidora Ratković / Akademija scenske umjetnosti u Sarajevu

Sara (23) sprema posljednje stvari za svoju selidbu u Australiju dok se na TV-u čuju dnevne vijesti. Sarina mama Mirsada (55) sprema joj ajvar, a Sara se buni da joj neće sve stati u kofer. Izbija svađa jer Sara ne može pronaći svoju putovnicu, a Mirsada je napada govoreći joj da se neće moći snaći sama u Australiji — Sara je pokušava uvjeriti da je putovnica negdje u stanu jer ju je prije pola sata vidjela, ali Mirsada ne odustaje. Sara pokupi kupljeni kolač s komode i izlazi iz stana. Ulazi u tramvaj. Dok se vozi promatra grad. Sara zvoni na vrata stare, oronule zgrade. Otvara joj Mario (26), mišićav mladić oštrih crta lica. Nakon seksa, stoje na prozoru i puše cigaretu. Gledaju dječake kako igraju nogomet. Lopta prelazi u dvorište ljutog susjeda Amira (60) koji im ne želi vratiti loptu.