O programu TaborPRO

TaborPRO je edukativno-profesionalna platforma Tabor Film Festivala usmjerena na umrežavanje i usavršavanje zajednice mladih filmaša, ali i šire publike svih dobnih skupina. Brojni edukacijski segmenti, masterclassovi, analitički case-studyiji i radionice rezultiraju pitching forumom, a usmjereni su na razvoj i umrežavanje u sferi kratkometražnog filma, čije će znanje polaznicima prenijeti neki od najcjenjenijih filmskih stručnjaka.

TaborPRO povezat će regionalne akademije i filmske škole te tako Festival učiniti važnim epicentrom kratkometražnog filma, ali i mjestom susreta raznih profesionalaca, s naglaskom na studente i njihove prve profesionalne radove koji će se nakon petodnevne radionice prezentirati stručnom žiriju. Pitching forum kao završna prezentacija TaborPRO platforme rezultirat će izborom najboljeg kratkometražnog filma čiju će proizvodnju financijski potpomognuti produkcija Festivala, uz stručne savjete iskusnih mentora i voditelja radionice, te promociju projekta i autora.

Logotip programa nalazi se ovdje.

TaborPRO na pet dana postaje profesionalna regionalna rezidencija koja će okupiti šest projekata studenata završnih godina akademija iz regije, s naglaskom na razvoj prvog profesionalnog kratkometražnog filma nakon završetka školovanja. Posebni gosti programa su zapaženi filmaši ili predstavnici filmskih festivala, produkcijskih kuća, distributera i filmskih profesionalaca iz Europe i svijeta koji će svoje znanje prenijeti polaznicima – akademskoj zajednici, ali i ostalim zainteresiranim pojedincima (kroz za javnost otvorene i zatvorene programe).

Kratki film važan je segment u stvaralaštvu i razvoju autora, stoga je usavršavanje projekata uz stručne mentore, razgovore i radionice ključan faktor uspjeha projekta. Međusobno umrežavanje polaznika i poticanje na razvoj koprodukcija važan je strateški cilj platforme, a pitching forum doprinijet će promociji projekata i autora.

TaborPRO je program koji predstavlja prvu takvu umjetničku i edukativnu praksu u Krapinsko-zagorskoj županiji, što je od izuzetnog značaja ne samo zbog angažmana lokalne zajednice, već i zbog odgoja i stvaranja novih navika kod publike koja pristiže iz navedenog kraja. Projekti nastali u sklopu TaborPRO programa bit će prezentirani svjetskim publikama i time će se širiti opus hrvatskih koprodukcija i prepoznatljivost hrvatskog filma u svijetu. Tabor Film Festival kao najdugovječniji festival kratkometražnog filma u Hrvatskoj uz program TaborPRO želi postati filmsko središte mladih filmaša i profesionalaca.

Najbolji pitching projekta u nastanku dobiva novčanu nagradu za produkciju svog prvog profesionalnog filma u iznosu od 500 eura. Nagradu dodjeljuje produkcija SABMARINE.

Za više informacija o TaborPRO programu javite se koordinatorici Aniti Čeko na professional@taborfilmfestival.com