Afrički film

AFRIČKI FILM  

KINO RUSTICA
SUB   13. 07.  15 h

Kratko putovanje kroz suvremeno video-filmsko stvaralaštvo supsaharske Afrike koje zazire od potpore lažno benignih stranih sredstava. No nema programa, čak ni onoga najmanjeg, koji ne nudi iznimke s novim pogledom na stvari: Inicijacija (2016.) je realizirana uz potporu galerije u Frankfurtu na Maini i u njoj se Teboho Edkins koristi sjećanjima iz djetinjstva u Lesotu kako bi dao uvid u inicijacijski obred naroda Mosota. Od ruralne južne Afrike primičemo se kontinentalnom istoku: Kenija i uzbudljivo urbani krajolik zemlje i duše njezina glavnoga grada Nairobija donosi nam William Owusu s filmom Prvo ja (2005.). To je neobično slatka i tužna priča o životu nakon kraja ljubavnog odnosa. Zadržat ćemo se na istoku, ali promijeniti zemlju i filmski jezik: animirani film Kengere (2010.) Petra Tukeija Muhumuza smatrao se tako eksplozivno političnim u Ugandi da je povučen iz distribucije, dok je redatelj na nekoliko godina napustio svoj dom… Posljednji film u našoj selekciji vodi nas na zapad Afrike: to je Nigerija, mjesto najsnažnije produkcije igranih filmova na svijetu, mjesto Nollywooda – producentske meke koju tri osobenjaka sa svojim omnibusom Vizije: Antologija kratkog filma žele revolucionirati! Program pun iznenađenja i izazova!

Program je sastavio ovogodišnji član žirija u domaćoj konkurenciji Olaf Möller, koji će ujedno održati i predavanje o afričkom filmu.


INICIJACIJA / INITIATION
Teboho Edkins – Njemačka / Germany 2016. – 11’ – dokumentarni / documentary

Visoko u planinama Lesota Mosaku nestrpljivo iščekuje povratak starijeg brata s inicijacijskog obreda.


PRVO JA / ME FIRST
Willie Owusu – Kenija / Kenya 2005. – 13’30” – dokumentarni / documentary

Film prikazuje raslojavanje muške subjektivnosti pri kraju jedne veze u modernom gradu.


KENGERE
Tukei Peter Muhumuza – Uganda 2010. – 23’ – animacija, eksperimentalni / animation, experimental

Godine 1989. ugandski vojnici optužili su 69 ljudi za pobunu, zatvorili su ih u željezničke vagone koje su zatim zapalili. Kengere je priča o biciklistu koji se vraća u rodno selo u potrazi za kasetom koja sadržava dokaz tog zločina.


VIZIJE: Antologija / VISIONS
: An Anthology +
Surreal16 Collective – Nigerija / Nigeria 2017. – 19’ – igrani / fiction

Antologija sadržava tri kratka filma, Shaitan, Brood i Bruja, koji introspektivnim pristupom istraživanju veza ogoljuju određeni oblik konflikta. U Shaitanu autora Abba Makama jedna se dama kroz san, koji se ponavlja, mora suočiti sa svojim neprestanim strahom od dečka. U Broodu Micheala Goukena razgovor prilikom prekida veze uokviruje se izvanrednom vizualnom stručnosti. U Bruji CJ Feiryja Obasija vještica u svojem savezu mora donijeti brzu odluku.