Žiri

Međunarodni žiri

Vanja Kaluđerčić

Vanja Kaluđerčić imenovana je festivalskom direktoricom Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu (IFFR) u veljači 2020. Kaluđerčić time predstavlja umjetnički glas IFFR-a koji spada među najveće filmske festivale na svijetu, uz brojnu publiku i snažan industry program. Predstavlja ponajbolje iz svijeta filmske umjetnosti i aktivno podupire talente nezavisnog filma.
Kaluđerčić vodi IFFR-ov kustoski rad i razvoje u industriji u smjeru osiguravanja održive budućnosti za festival. Pod njezinim vodstvom festival je donio odvažnu odluku produljiti svoju 50. obljetnicu na više mjeseci kako bi se što bolje nosio s mnogim izazovima zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom.
Kaluđerčić ima 20 bogatih godina iskustva rada u industriji, kako na međunarodnom planu, tako i na nizozemskoj filmskoj i festivalskoj sceni. Bila je direktorica akvizicija globalnog streaming servisa MUBI, radila je na Europskom filmskom festivalu Les Arcs, Filmskom festivalu u Sarajevu i Nizozemskom filmskom festivalu (NFF), kao i samom IFFR-u, na kojem je od 2016. do 2018. vodila industrijske programe IFFR Talks & Masterclasses. Kao članica žirija Kaluđerčić je sudjelovala na Berlinaleu, Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), festivalu CPH:DOX, kao i mnogim drugim festivalima diljem svijeta.

(foto: Andreas Terlaak)

Andrew Norman Wilson

Andrew Norman Wilson umjetnik je i filmski redatelj koji živi i radi u Los Angelesu. Filmovi su mu prikazivani na Sundanceu, Filmskom festivalu u New Yorku i u Rotterdamu, a umjetničke radove izlagao je u Muzeju Whitney, MoMA PS1, na bijenalu u južnokorejskom Gwangju i Berlinskom bijenalu, te u Centru Pompidou. Predavao je na sveučilištu UCLA, umjetničkoj školi u Chicagu SAIC i njujorškom Cooper Unionu, a posebna predavanja držao je na Sveučilištu u Oxfordu i Cambridgeu, te Harvardu i Yaleu. O njegovom radu i djelovanju pisali su u časopisima Artforum, ArtReview, BOMB, Frieze, The New Yorker i Wired, a on je pisao tekstove za Artforum, e-flux, DIS i monografiju o Darrenu Baderu za izdavača Koenig Books. Njegovi su radovi dio mnogih kolekcija, primjerice u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, Muzeju američke umjetnosti Whitney i Centru Pompidou.

Njegov film “In The Air Tonight” dobitnik je nagrade Veronikina lubanja za najbolji strani film 19. Tabor Film Festivala.

Matjaž Ivanišin

Rođen 1981. u Mariboru. Diplomirani filmski redatelj. Radi kao freelancer u kulturi i predaje kao vanjski suradnik na AGRFT-u u Ljubljani. Njegovi su filmovi prikazani na velikim međunarodnim filmskim festivalima kao što su FID Marseille, Locarno, Tribeca, Rotterdam i predstavljeni u filmskim programima muzeja moderne umjetnosti poput Pompidou centra, MoMA i ICA London.

Domaći žiri

Josip Lukić

Rođen 1984. u Splitu. Trenutno je student pete godine režije na ADU. Filmovi su mu prikazivani i nagrađivani na Doclisboi, Dokufestu, Beldocsu, Brussels Short Film Festivalu, Pančevu, Brestu, Makedoxu, Zagreb film festivalu i Danima hrvatskog filma. Za film “Majči” dobitnik je dekaničine nagrade i posebnog rektorovog priznanja, a s filmom  Južno voće osvaja Oktavijan HDFK-a. Trenutno priprema debitantski igrani film.

Njegov film “Bijeli Božić” dobitnik je nagrade Veronikina lubanja za najbolji domaći film 19. Tabor Film Festivala.

Maša Drndić

Rođena 1982, Maša Drndić je diplomirala pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te magistrirala pri Baltic Film and Media School u Tallinnu (smjer filmske fotografije).
Kao snimateljica, montažerka i redateljica potpisuje niz kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih i namjenskih filmova. Filmovi su joj sudjelovali na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Osim što se bavi filmskim stvaralaštvom, Maša se bavi i podučavanjem i organizacijom obrazovnih i kulturnih projekata i događanja. Jedna je od suosnivačica Studentskog kulturnog centra u Rijeci te dugogodišnja umjetnička direktorica Stiff film festivala. 2020. godine je pokrenula osmomjesečnu intenzivnu edukaciju iz podrčja dokumentarnog filma u Rijeci pod nazivom Nova škola dokumentarnog filma. Povremeno predaje u sklopu radionica u hrvatskoj i inozemstvu kao konzultant za filmsku fotografiju i montažu. Trenutno radi u Filmaktivu, neprofitnoj filmskoj organizaciji sa sjedištem u Rijeci.

Olaf Möller

Olaf Möller (Köln / Helsinki). Piše o filmovima i prikazuje ih. I to bi bilo sve.