Žiri 2024.

Žiri Domaće konkurencije

Borna Armanini s trinaest godina tumači glavnu ulogu u trodijelnom serijalu HRT-a autora Zlatka Krilića :
“Zagonetno pismo”, a u režiji Marija Fanellija. Završava 2002. Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu,
smjer kazališna režija. 2012. godine završava Master of Arts program na Akademiji za gledališće, radio,
film i televiziju u Ljubljani. Osnivač je Umjetničke organizacije Binocular produkcija. Kao mlad surađivao
je s Vitom Tauferom, Vinkom Brešanom i Ivicom Boban te je radio kao asistent na svim ljetnim festivalima
u Hrvatskoj. Kao profesionalni redatelj ima šesnaest režija u raznim nacionalnim i gradskim kazališnim
kućama, a na nezavisnoj sceni desetak produciranih predstava. Prvi filmski scenarij piše 2014. godine,
“Proljeće života”, produciran od Plan 9 produkcije, u kojem je ujedno i redatelj. Za prvi i drugi kratki film
prima 25 međunarodnih nagrada i značajnih odabira. Od 2012. do 2020. godine radi za Hrvatsku Radio
Televiziju kao redatelj sinkronizacije crtića za djecu, gdje je osmislio stotine karaktera, a od 2020. godine
kao voditelj dva velika Europska projekta. U sklopu EU projekta “Smijeh kao lijek” producira
dugometražni dokumentarac “Zdravi stilovi života starijih osoba”. 2022. godine završava Social innovation
and management program na Vienna University of Economics. 2023. Godine završava drugi kratki film
“Trenuci izazova”, koji osvaja pet nagrada. 2022. Scenaristiku radi s UCLA based autorom Cory
Mandelom. Godine gostuje na AFM-u, a 2024. na EFM-u. Scenarist je tri dugometražna scenarija :
“Vlaška posla”, (2018.) ruralna komedija, “Tajni život tinejdžera”, krimi-akcija (2020.) te “Kod planeta”,
znanstveno-fantastični film.

Dea Presečki rođena je 6.8.1997. godine u Zagrebu. Osnovnu školu, osnovnu glazbenu školu za klavir te gimnaziju završava u Krapini i 2016. godine upisuje Glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Preddiplomski studij glume završava 2019., a diplomski studij kao Magistra glume 2021. godine u klasi Krešimira Dolenčića. Iste godine počinje volontirati kao vanjska suradnica na katedri scenskog pokreta na 1. godini diplomskog studija glume kao asistentica docentu Juri Radniću. U kazalištu je debitirala 2020. Godine, na Dubrovačkim ljetnim igrama u predstavi Grižula redatelja Saše Božića i Petre Hrašćanec. Nakon toga surađuje s mnogim kazalištima u Zagrebu kao što su GK Komedija, GD Histrion, ZKM itd. Godine 2021. dobiva naslovnu ulogu u predstavi Matijaš grabancijaš dijak u režiji Krešimira Dolenčićau HNK u Varaždinu za koju dobiva brojne važne nagrade. Članica je hrvatskog društva dramskih umjetnika, a 2022. godine postaje članica ansambla HNK u Varaždinu. Osim kazališta i filma, aktivno se bavi pjevanjem, sinkronizacijom igranih i animiranih filmova, vođenjem dramskih radionica za djecu i mlade te od 2022. sudjeluje kao vanjska suradnica u nastavi kolegija Scenski pokret IV doc.art. Jure Radnića pri Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

DAVOR ŠIŠMANOVIĆ (r. 1964. u Slavonskom Brodu) diplomirani je profesor hrvatskog jezika i književnosti. Zaposlen je u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu kao pomoćnik ravnatelja SC-a za KULTURU. U okviru SC-a je pokretač, urednik i realizator mnogih projekata , časopisa, tribina i sl. Suosnivač je i član organizacijskih sastava danas uglednih kulturnih manifestacija. Uređivao je književnu periodiku, kataloge, programske letke, a kao novinar (kolumnist, kritičar, …) surađivao je u mnogim tiskanim i elektronskim medijima. Suuređivao je i radio autorske priloge (kao autor, voditelj i/ili novinar) za emisije o filmu HTV-a. Bio je član autorske ekipe televizijskih kronika Pulskog filmskog festivala, kao i voditelj press službe istoga festivala. Dugogodišnji je urednik kataloga Dana hrvatskog filma a desetak godina bio je na čelu njegovog organizacijskog tima. Scenarist je osam obrazovnih tv-serijala kao i još nekoliko samostalnih dokumentarno-obrazovnih emisija. Autor je i tridesetak scenarija po kojima su snimljeni dokumentarni i igrani filmovi, kako onih koje je producirao HRT, tako i onih koji su nastali u nezavisnim produkcijama, a neki od njih su i dobitnici prestižnih nacionalnih i svjetskih filmskih nagrada. Napisao je scenarije za dokumentarne filmove mnogih uglednih redatelja (Branko Ištvančić, Dražen Žarković, Tomislav Mršić, Željko Sarić, Milan Bukovac, Ivan Salaj, Neven Hitrec, Kristijan Milić, Zvonimir Rumboldt …).

Žiri Međunarodne konkurencije

Voditelj međunarodne koprodukcije u ORKA-i, jednoj od najvećih produkcijskih i postprodukcijskih tvrtki u Poljskoj. Iskusni producent s dokazanim iskustvom u filmskoj i televizijskoj produkciji za televizijske kuće, uključujući niz dovršenih projekata za najveće distributere na poljskom i međunarodnom tržištu (npr. BBC, MAX - TVN Discovery, Polsat, TVP, TLC, Canal+, A&E mreža). Producent vješt u radu s različitim stilovima, uključujući dokumentarce, dokumentarne serije i međunarodne koprodukcije. Godine 2023. završila je multinacionalnu koprodukciju s hrvatskom kućom Anite Juke 4 FILM, "Stranci u noći". Primatelj međunarodnih mentorskih programa za producente, kao što su European Audiovisual Network (2023), ProPro (2023) u organizaciji Österreich Film Instituta, ACE Polish Days (2023) i Market Ready (2024) u organizaciji International Screening Institute.
Rođen u Tirani, odrastao u Ateni; Neritan Zinxhiria živio je svoj vlastiti kino paradiso u Cinema Trianon, povijesnom kinu u Grčkoj. Svoj prvi kratki film snimio je s 18 godina, a četiri godine kasnije osvaja sve velike grčke filmske festivale sa svojim drugim kratkim filmom "Kamilica". Smatran jednim od najboljih grčkih kratkih filmova ikad snimljenih, Cineuropa ga je također međunarodno priznala kao jedan od najvažnijih kratkih filmova 2013. Njegov treći kratki film "The Time of A Young Man About To Kill", dobitnik je nagrade u Audijev rodni grad Ingolstadt producirali su Gabriele Oricchio i Valeria Golino, a snimali su ga u Italiji. Godine 2016. predstavlja "Zemlju dvoje" - eksperimentalni mozaik pronađenih snimaka i fotografija, koji je uspješno prikazan na filmskim festivalima, umjetničkim mjestima i muzejima diljem svijeta (New Museum+DESTE, Encounters IFF, Festival Des Cinemas Differents de Paris/Pompidou). Nositelj nagrade za izvrsnost umjetničkih djela 2018. od strane prestižne Zaklade Stavros Niarchos, njegovi filmovi prikazani su na više od 200 filmskih festivala diljem svijeta. "Light of Light", pobjednik Slamdance Grand Prixa; imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, nominiran za nagradu Tiger Short.
Hanna Hovitie (rođena 1991.) filmska je redateljica i umjetnica iz Helsinkija, Finska. Ima diplomu (BA) iz kinematografije i montaže na Metropolia UAS (Finska) i magistrirala je dokumentarnu režiju na međunarodnom DocNomads Joint Master Degree Programu sa sjedištem u Portugalu, Mađarskoj i Belgiji. Hanna je svoje radove izlagala na izložbama u Finskoj i inozemstvu, a njezini su filmovi prikazivani i nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima kao što su IFF Rotterdam, DOK Leipzig, Međunarodni filmski festival u Melbourneu i Sheffield DocFest. U svom radu temeljenom na filmu i videu, Hanna istražuje mitske i fantastične dimenzije svakodnevnog života i stvarnog svijeta. U posljednje vrijeme fokusirana je na istraživanje granice između našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta i kako se oni isprepliću.