Drugi kut gledanja

7.7. i 8.7. donosi studentske filmske uratke te filmove srednjoškolaca, a svi vi koji želite stvoriti film na Tabor film festivalu; i to još ove godine!, prijavite se obavezno na info@obnomika.hr

Filmske radionice za djecu i mlade

S ciljem poticanja kreativnosti i učenja o filmskoj umjetnosti u motiviranom okruženju, a pritom vodeći brigu o interesima najmlađih i onih nešto starijih pripadnika mlađe generacije, pripremili smo radionice pod zajedničkim nazivom „Drugi kut gledanja“ uz koje će se mlađi posjetitelji moći okušati u stvaranju filma i analizi gotovih uradaka.

Namijenjena osnovnoškolcima, radionica „Stvori film samostalno“ održat će se u petak, 7. srpnja s početkom u 10:30 sati. U trajanju od 90 minuta, polaznici će imati priliku međusobno se upoznati kroz filmski jezik te naučiti značenje osnovnih filmskih pojmova kao što su plan, rakurs i log line. Zatim će, uz dogovoreni sinopsis, moći primijeniti naučeno i na vlastitom pametnom uređaju snimiti te montirati videozapis. Potom slijedi zajedničko gledanje i evaluacija uradaka, a s radionice nosite vaš prvi autorski film!

Sljedećeg dana, ali u isto vrijeme (10:30h), na rasporedu je radionica za mlade „Pripremi svoj filmski projekt“. Ideja radionice jest potaknuti maštu srednjoškolaca i usmjeriti ju ka razmišljanju o filmskim rodovima i žanrovima. Cilj je izraditi video mood boarda uz aktivaciju manualnog snimanja u pro modeu, upotrebu elemenata ekspozicije, ali i pomoći umjetne inteligencije. Nakon montaže na pametnom uređaju slijedi prezentacija i analiza uradaka. Glavni ishod radionice je naučiti kako konstruktivno razraditi ideju, što imati na umu prilikom realizacije te kako se pametno poslužiti svim dostupnim sadržajima, a pritom ne gubiti autentičnost.

Voditeljica obaju radionica je Tamara Bilankov. Magistrirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi novinarstvom te je glavna urednica programa Splitske televizije. Od 2015. radi kao edukatorica na raznim filmskim i umjetničkim radionicama u okviru udruge Blank, a od 2016. kao profesorica filma, videa, animacije i vizualne komunikacije u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Finalistica je književne nagrade Prozak (2020. i 2021.) i nagrade Na vrh jezika za 2020. godinu. Dobitnica je nagrade za najbolju kratku priču Muzeja anđela 2021. godine te nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2022. godine u sklopu čega izlazi njezina zbirka kratkih priča “Iz kuće po kojoj pada kiša“. Članica je Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika. 

Ukoliko se premišljaš oko pridruživanja ovim zanimljivim, a nadasve korisnim radionicama uz koje ćeš izbrusiti vještine percipiranja filma i montaže te odnijeti jednu kreativnu uspomenu na prirodu, umjetnost, druženje i učenje, pročitaj poziv naše Tamare i pridruži nam se!

„Ljeto je za školarce opušteni period unutar kojeg tragaju za svojim inspiracijama. Srednjoškolci prolaze kroz mnoštvo edukativnih sadržaja i zasigurno im pod takvim utjecajem na pamet padaju razne ideje za film. Ipak, ponekad je možda najteže početi. Ova radionica pomoći će ti da imaš dojmljivi početak svog filmskog projekta! Ekipa, dođite na našu filmsku radionicu i predočite svoja razmišljanja u video formu s kojom možete usavršiti i svoj autorski stil videa na društvenim mrežama. Zaigrajmo se proučavajući filmsku strukturu koja otkriva bezbroj mogućnosti za vizualno izražavanje. Dođi i kreni sa svojim filmom!“

Ako se brineš oko inspiracije, prije filmske radionice svakako potičemo da pogledaš lutkarsku predstavu o legendama Velikog Tabora te razigraš svoju maštu u svijetu filma!

Kotizacija za radionicu iznosi 20 eur