PETER CEROVŠEK RETROSPEKTIVA

NED 12. 07. / 17 h
KINO CINEMA RUSTICA

Peter Cerovšek (1984.) slovenski je pisac i redatelj kratkih eksperimentalnih filmova „Trkač“ (2014.), „Putevi“ (2015.), „Svi smo tu oduvijek“ (2016.) i dokumentarnog filma „Temelji“ (2018.) za koji je dobio je mnoge međunarodne nagrade i priznanja. „Kuća je gdje je kuća“ (2019.) njegov je najnoviji kratkometražni igrani film.

Cerovšek, koji je za film „Temelji“ dobio glavnu nagradu na 17. Tabor Film Festivalu, vraća se na Tabor u ulozi člana žirija u međunarodnoj konkurenciji.

TRKAČ / THE RUNNER

Peter Cerovšek, Nataša Čiča, Toma Zidić – Slovenija, Hrvatska / Slovenia, Croatia 2014. – 6′ – eksperimentalni / experimental

Prvi je udah odluka. Svaki je sljedeći udah bitka za cilj koji nije na vidiku. Bitka za život. On je bivši profesionalni trkač. On je maratonac i najbrži čovjek nekadašnje Jugoslavije. Otkriva nam svoju patnju, bol i napor koji su sastavni elementi svake nove utrke.

PUTEVI / POTI  / TRAILS

Peter Cerovšek – Slovenija / Slovenia 2015. – 6′ – eksperimentalni / experimental

Kratki eksperimentalni film sastavljen od snimki svakodnevnih korespondencija, kako zamišljenih, tako i stvarnih, popraćeno fragmentima razgovora na društvenim mrežama između dvoje zaljubljenih.

SVI SMO TU ODUVIJEK / VSI SMO TU ŽE OD NEKDAJ / WE HAVE ALL BEEN HERE SINCE FOREVER

Peter Cerovšek, Neža Grum, Matevž Jerman – Slovenija, Hrvatska / Slovenia, Croatia 2016. – 13′ – eksperimentalni / experimental

„Najstarija i najsnažnija emocija čovječanstva jest strah, a najstarija i najsnažnija vrsta straha jest strah od nepoznatog.“ H. P. Lovecraft

 

FUNDAMENTI / TEMELJI / FUNDAMENTS

Peter Cerovšek – Slovenija / Slovenia 2018. –  22′ – dokumentarni / documentari

Izgradnja luksuznog hotela i raspad veze isprepleću se u Temeljima.

Redatelj prati izgradnju luksuznog hotela kroz prozor svoje kuhinje. Djelići raspada njegove veze nehotice se potkradu u snimljeni materijal i uzdrmaju film do temelja.

KUĆA JE GDJE JE KUĆA / DOM JE, KJER JE HIŠA  / HOME IS WHERE THE HOUSE IS

Peter Cerovšek – Slovenija, Srbija / Slovenia, Serbia 2019. – 24′ – igrani / fiction

Luna i Luka žive u bakinoj kući koja im predstavlja čitav univerzum. Pokušaj bilo kakve promjene doživljava se kao najgora izdaja.