FeKK – Festival kratkega filma v Ljubljani

SUB  11. 07. / 15 h
KINO CINEMA RUSTICA

FeKK je međunarodni festival kratkometražnog filma iz Ljubljane. Godine 2015. pokrenula ga je grupa entuzijastičnih mladih filmskih kritičara i filmofila okupljenih oko društva za promociju kratkog filma – KRAKEN.

Uz natjecateljski program, u čijem su fokusu filmovi iz regije, točnije s prostora bivše Jugoslavije, festival donosi bogati izbor kuriranih programa: od retrospektiva afirmiranih autora do raznih tematskih i povijesnih programa kratkog filma.

FeKK će tijekom 18. Tabor Film Festivala predstaviti direktor festivala Peter Cerovšek koji je ujedno odabrao filmove koji će se prikazati.

http://www.fekk.si/

http://kraken.si

 

THE BOX

Dušan Kastelic – Slovenija / Slovenia 2017. – 12′ – animacija / animation

Vjerojatno ste čuli za engleski izraz „to think outside the box“, englesku inačicu fraze „razmišljati izvan okvira“. U ovome filmu poslovična kutija (box) mjesto je u kojem obitavaju stvorenja plosnatih glava. Život unutra dosadan je i kukavan. Jednog dana usred kutije počne rasti dječačić! Veseo, živahan i znatiželjan, on je potpuno drukčiji od ostalih stanara. No što je dječak veći, to više nervira svoje susjede. Sve dok jednog dana ne naraste toliko da se uzdigne iznad svih.

 

U SREDINI / IN BETWEEN / NË MES

Samir Karahoda – Kosovo 2019. – 14’ – dokumentarni / documentary

U sredini prati obitelji koje su otišle iz svoje domovine i žive odvojeni, u kulturama koje nisu njihove.

Braća i sinovi koji žive u inozemstvu grade identične kuće kako bi pokazali jednakost i povezanost s obitelji. Ovo je suosjećajan portret obitelji čiji članovi iz ekonomskih razloga veći dio vremena provode odvojeni od bližnjih, živeći u kulturama koje nisu njihove.

ZVIJEZDE GAOMEIGUA / ZVEZDE GAOMEIGUA / STARS OF GAOMEIGU

Marko Grba Singh – Srbija, Kina / Serbia, China 2017. – 24’ – eksperimentalni / experimental

U opservatoriju Gaomeigu narod Naxi promatra nebo. Teleskop postaje opčinjen mitovima i legendama tog područja. Tu je priča o Velikom vođi koji je nahranio svoj narod. Tu je legenda o srednjevjekovnom heroju zvanom Sanduo. Danas je on skejter u velikom gradu. Dvoje  bogova se voli, ali umiješao se stranac.

TRAHERE

Juš Jeraj, Atila Urbančič, Matic Zavodnik – Slovenija / Slovenia 2017. – 10’ – dokumentarni / documentary

Među idiličnim brdima i pod kristalnoplavim nebesima žive muškarci i njihovi traktori. Trahere je film upravo o tome, o toj vezi čovjeka i traktora iz pradavnina.

BISERNA OBALA / A MATTER OF WILL

Dušan Kasalica – Crna Gora / Montenegro 2015. – 24′ – igrani / fiction

U oronulome primorskom odmaralištu smješten je kamp za djecu s poremećajem težine, a vodi ga čovjek poznat kao Trener. U atmosferi kasnog ljeta upoznajemo raznoliku grupu bucmastih dječaka i djevojčica koji sanjaju o čokoladi i svojim simpatijama iz susjedne sobe.