međunarodna konkurencija

IC 1

TRT, MRT, SMRT! / TO BE OR TO BE NO MORE
PET  10. 07. 17 h
KINO TABOR RUSTICA

 

THE LITTLE SOUL / DUSZYCZKA / DUŠICA

Barbara Rupik – Poljska / Poland 2019. – 9′  katarzyna@kff.com.pl

Ljudska duša napušta mrtvo tijelo i kreće na putovanje kroz postmortem svijet.

 

WHAT WE STILL CAN DO / ŠTO JOŠ UVIJEK MOŽEMO RADITI

Nora Ananyan – Mađarska, Armenija / Hungary, Armenia 2019. – 14’34” ananyan.nora@gmail.com

Nježni meditativni pogled na odnos majke i kćeri u hospiciju. U ovoj fazi njihova odnosa obje uviđaju koliko je važno da jedna drugoj daju slobode. Sam čin takva puštanja otvara neizmjeran prostor pun ljubavi i poštovanja, sa svim malenim stvarima koje mogu zajedno raditi.

 

GIRL IN THE HALLWAY /  DJEVOJKA U HODNIKU

Valerie Barnhart – Kanada / Canada – 2019. – 10’31” n.lebel@agencecm.com

Zašto Jamie ima noćne more od Crvenkapice? Prošlo je petnaest godina, a djevojka u hodniku još uvijek ga progoni. Ovo je posveta zatvorenim vratima. Uspavanka koju pjevaju vukovi s pomoću ljepljive trake i polaroida. Ne uspiju sve cure izići iz šume. Postoje priče koje djeca ne bi smjela čuti.

 

BLESSED LAND / MỘT KHU ĐẤT TỐT / BLAGOSLOVLJENA ZEMLJA

Lan Pham Ngoc – Vijetnam / Vietnam – 2019. – 18’32” wouter@squareeyesfilm.com

Žena i njezin sin posjećuju grob njezina preminulog muža u negdašnjemu ribarskom selu koji nije desetljećima posjetila. Lutaju grobljem satima u neuspješnoj potrazi za nadgrobnim spomenikom. Je li njezino sjećanje narušeno ili je grob zatrpan negdje ispod zelene trave novih golfskih terena?

 

THE PHYSICS OF SORROW / PHYSIQUE DE LA TRISTESSE / FIZIKA TUGE

Theodore Ushev – Kanada / Canada 2019. – 27′ festivals@nfb.ca

Nepoznati muškarac prekopava sjećanja iz svojih mladih dana u Bugarskoj, sve do melankolične odrasle dobi i do sve snažnijeg osjećaja nepripadanja u Kanadi.

 

IC 2

ŽIVOTINJSKA POSLA / ANIMAL BUSINESS
PET  10. 07. 21 h
KINO TABOR VAROSH

 

MEGA SEXY ROBOT DINOSAUR

Paul Howard Allen – UK, Wales 2018. – 4′ paul@33story.com

Sve je u naslovu.

 

SHEEP, WOLF AND A CUP OF TEA… / MOUTONS, LOUP & TASSE DE THE… / OVCA, VUK I ŠALICA ČAJA…

Marion Lacourt – Francuska / France 2019. – 12′ cv.varicoloured@gmail.com

Noću, dok se članovi obitelji prepuštaju čudnovatim ritualima prije spavanja, dijete zaziva vuka s dna kutije skrivene ispod kreveta. Uznemirujuće ovce uto počinju opsjedati vrata njegove sobe…

 

ALL CATS ARE GREY IN THE DARK / NACHTS SIND ALLE KATZEN GRAU / SVE SU MAČKE SIVE U MRAKU

Lasse Linder – Švicarska / Switzerland 2019. – 18′ info@squareeyesfilm.com

On sebe zove Čovjek-Mačka. Christian živi sa svoje dvije mačke, Marmeladom i Katjušom. Oni su nerazdvojni. Dok čezne za očinstvom, Christian ide na put da bi njegovu ljubljenu Marmeladu oplodio ekskluzivni mačor iz inozemstva.

STRANGE CREATURES / EXTRAÑAS CRIATURAS / ČUDNOVATA STVORENJA

Cristóbal León, Cristina Sitja Rubio – Čile / Chile 2019. – 15′ leondooner@gmail.com

Jednoga ljetnog dana šumske životinje pozvane su na zabavu. Jedu puno kolača i plešu cijelu noć. Kad se zabava primakne svojem kraju, a oni se upute natrag svojim kućama, otkrivaju da više nema drveća. Čudnovata stvorenja oduzela su im domove, stoga životinje, bez hrane i bez utočišta, kreću u potragu.

 

HYDEBANK

Ross Mcclean – UK, Škotska / UK, Scotland 2019. – 16’21” festivals@scotdoc.com

Negdje u unutrašnjosti Sjeverne Irske, postrojenje za obradu drva Hydebank trenutno je dom za 104 mlada prijestupnika. Ryan služi četvrtu godinu svoje kazne i još uvijek se pokušava pomiriti s uzrokom svoje zatočenosti. Neizgledna katarza njegovim unutarnjim demonima? Stado ovaca među zatvorskim zidovima.

 

ALL THE FIRES THE FIRE / SVE VATRE PLAMENA

Efthimis Kosemund Sanidis – Grčka / Greece 2019. – 24’15” wouter@squareeyesfilm.com

Muškarci oslobađaju ptice na planinama. Dva brata u žalovanju, međusobno otuđena, iskušavaju svoje sposobnosti ciljanja sa svojim sinovima. Sezona je lova. Može li se srce ptice zaustaviti u letu a da nikakav metak ne probije njezino tijelo?

 

IC 3

…DA NAM ŽIVI, ŽIVI RAD! / LONG, LONG LIVE LABOUR!
SUB    11. 07. / 17 h
KINO RUSTICA

 

MAN / MUŠKARAC

Yulia Timoshkina – Latvija / Latvia 2020. – 12′ yuliatimoshkina@gmail.com

Kratki film MUŠKARAC priča je o nekoliko sati u kojem se život adolescenta mijenja iz korijena. U malenom gradu u Latviji, u baru pokraj staroga ringišpila, protagonist upoznaje vozačicu kamiona, i uto se pokreće nezaustavljivo kolo sudbine našeg adolescenta.

 

APPARATUS AS A GOAL OF HISTORY / APARAT KAO CILJ POVIJESTI

Zbyněk Baladrán – Češka / Czech Rep. 2019. – 13’52” bldrn@email.cz

Poput svakog filma, i ovo audiovizualno djelo predstavlja metaforu koja pretendira biti zrcalom stvarnosti. Ono je čin tumačenja, prijevod stvarnosti na jezik filma. Dokumentarni zapisi radnih okružja i aktivnosti, naizgled bezizlazni, zapetljani su u algoritme. Algoritmi su osnovne jedinice aparata, a aparati su naše normativno iskustvo, bez obzira na društveni sloj u kojem se doživljavaju. Prilikom potrage za primjerenom ontologijom predanom u oblike, aparat – hvatajući simptome sadašnjosti i pretvarajući ih u slikovnu formu – ispostavlja se upravo takvom ontologijom. Vilém Flusser pisao je o tome: „Aparat u sebe usisava cjelokupnu povijest, politiku, umjetnost i znanost, a koju transkodira u pripadajuće strukturalne duplikate, u programe koji se ponavljaju u petljama. Aparat je cilj povijesti.“ Zatim nastavlja: „Tehničke slike nije moguće dešifrirati otkrivanjem motiva u njihovoj pozadini (predumišljaji), već je potrebno razotkriti strukturu aparata. To je jedini način na koji možemo očekivati da ćemo moći upravljati takvim aparatima. To je izazov s kojim nas suočavaju naše slike.“

 

 

MILENA’S SONG / MILENINA PÍSEŇ / MILENINA PJESMA

Marie Lukáčová, Anna Remešová – Češka / Czech Rep. 2019. – 9′ mmarielukacova@seznam.cz

Tvorci Milenine pjesme navode temu dubinske spiritualnosti u svojem filmu. Donose priču o čistačici koja pronalazi vlastiti način manifestacije vjere u sjeni institucionalne hijerarhije. Njezina originalna molitvena plesna točka gledateljima dočarava njezinu izvornu prirodu vjernice, vraćajući nas u vremena ranocrkvenih svećenika i podsjećajući nas na negdašnju kulturnu decentralizaciju i nehijerarhijsku prirodu. Hrabrost i iznimnost njezine poruke nisu prošli nezapaženo kod Ekumenskog žirija. Kao ni estetska forma kratkog filma koji živopisno priziva stvarnu ljepotu ljudskog sjedinjenja s božanskim počelom.

 

STILL WORKING  / JOŠ RADNO

Julietta Korbel – Švicarska / Switzerland 2019. – 17’15” julietta.korbel@gmail.com

U napuštenoj tvornici koju čeka rušenje, rutinu čuvara Pavela naruši dolazak mladog inženjera koji otkrije neobičnu električnu aktivnost – turbinu koja radi. Pavel se mora suočiti s neminovnim nestankom tvornice i koncem svojeg svijeta.

 

LEAVE OF ABSENCE / OTPUSK / DOPUST

Anton Sazonov – Rusija / Russia 2019. – 12′ me@antonsazonov.com

Artyom je obični radnik u mesnici koji ne zna što bi od života. Najednom uspijeva smisliti neobičan izlaz iz svoje krize.

 

BLUE BOY / TUŽNI DJEČAK

Manuel Abramovich – Argentina, Njemačka / Argentina, Germany 2019. – 19′ abramanuel@gmail.com

Sedam Rumunja, (homo)seksualnih radnika, koji rade u Berlinu sjede i poziraju za izradu svojih portreta slušajući i reagirajući na zapise vlastitih iskustava. Pretvaranjem procesa eksploatacije u spektakl, i kamera postaje klijent, naglašavajući neizbježnu performativnost takvih odnosa moći.

 

IC 4

NEZABORAVNE VATRE / UNFORGETTABLE FIRES
SUB     11. 07. / 21 h
KINO RUSTICA

 

MASCOT / MASKOTA

Lee-ha Kim – Južna Korea / South Korea – 2019. – 6’50”  kaniseed@naver.com

Lisac želi postati gradska maskota i studira na Akademiji za maskote. Živi u malenoj kući, pokušava uskladiti mnogo poslova te mora uzeti kredit kako bi platio plastičnu operaciju.

 

NO ONE IS CRAZY IN THIS TOWN / TAK ADA YANG GILA DI KOTA INI / NITKO NIJE LUD U OVOME GRADU


Wregas Bhanuteja – Indonezija / Indonesia – 2019. – 20’26”  angga@staff.gramedia.com

Kad započne sezona blagdana, šef velikog hotela izdaje zapovijed Marwanu i njegovu timu da uklone mentalno oboljele ljude s ulica grada te ih ostave u šumi kako ne bi smetali turistima. Umjesto da ih pusti da umru, Marwan kuje drugačiji plan.

 

 

THE INK DOESN’T DRY / DIE TINTE TROCKNET NICHT / TINTA SE NE SUŠI

Felix Herrmann – Njemačka / Germany – 2019. – 15′ felix-herrmann@gmx.de

Dvojica prijatelja, mladih njemačkih muslimana, žive zajedno. Razmišljaju o kulturi, crkvi, spojevima, vezama te jedan o drugome. Jedan razmišlja pragmatično, drugi razmišlja romantično.

 

INVISIBLE HERO / INVISIVEL HEROI / NEVIDLJIVI JUNAK

Cristèle Alves Meira – Portugal 2019. – 28′ dir@portugalfilm.org

Duarte, 50-godišnji slijepac, počinje tražiti svojeg prijatelja sa Zelenoortskih otoka Leandra, koji je misteriozno nestao. Usprkos lisabonskim ljetnim vrućinama, Duarte prelazi kilometre i kilometre u svojem susjedstvu, ali čini se da ga nitko živ nije vidio, niti ga se itko sjeća. Njegova avantura u jednom ga trenutku dovlači u srce noći i otkriva njegovu tajnu.

 

CALIFORNIA ON FIRE / KALIFORNIJA GORI

Jeff Frost – SAD / USA 2018. – 25′ jeff@jeff-frost.com

Kalifornija gori koristi se vremenom, zvukom i učincima klimatskih promjena kao poligonom za proučavanje motiva gubitka. Pet poglavlja filma temelje se na stadijima žalovanja: negiranju, ljutnji, pregovaranju, tuzi i prihvaćanju.