kino jednakosti

Svečano otvorenje 7. KIKI festivala pod parolom: “Kino jednakosti”!

U ponedjeljak 23. travnja s početkom u 18 sati u Multimedijskom centru – kinu u Zaboku održat će se otvorenje 7. KIKI festivala, a obilježit će ga poseban program pod nazivom „Kino jednakosti“.

Zadaća i želja KIKI festivala je pronaći bolji svijet za našu djecu – ako ne u zbilji, onda na velikom platnu.

Smjernice za takav, bolji i pravedniji svijet ponudit će pomno odabran program filmova koji zagovaraju jednakost i pravdu u društvu, borbu protiv predrasuda i ostalih nepravdi s kojima se djeca diljem svijeta suočavaju tijekom odrastanja.  Publika će biti u prilici pogledati hrvatski film „Crvena jabučica“ redateljice Ane Horvat s temom posvajanja, film „Glava puna snova“ nizozemske redateljice Marinke de Jongh o mogućnostima mladih osoba s invaliditetom, dok film „Bango Vassil“ bugarskog redatelja Milena Vitanova prati pustolovine bugarskog dječaka i romske djevojčice. Iz Nizozemske dolaze i preostala dva filma koji će biti prikazani na svečanom otvorenju, a riječ je o dokumentarcima „Hello Sallam“ redateljice Kim Brand s temom izbjeglištva i premošćivanja kulturalnih barijera, te rasplesanom filmu redatelja Xandera de Boera „Kralj twirlinga“ o dječaku koji se bavi sportom u kojem tradicionalno sudjeluju samo djevojčice.

KUHINJA JEDNAKOSTI

Filmske poslastice za sve će posjetitelje nadopuniti „Kuhinja jednakosti“, sasvim osobit catering u kojem će biti ponuđene slatke delicije koje će pripremiti vrijedni i maštoviti kuhari s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama iz udruge UNUO, predvođeni predsjednikom Vedranom Habelom.

Program otvorenja:


CRVENA JABUČICA / RED APPLE
Ana Horvat – Hrvatska / Croatia 2018. – 8’- animacija / animation
Djevojčica, koja je posvojena, objašnjava kako obično nastaju obitelji. Kako one nastaju na razne načine, govori nam i o nastanku svoje, posebne, obitelji.
Adopted girl is telling us a story about how families come to be. But sometimes that can be different – as she tells us in a story about her own, special family.


GLAVA PUNA SNOVA / FULL OF DREAMS / HOOFD VOL DROMEN
Marinka de Jongh – Nizozemska / The Netherlands 2015. – 19’ – dokumentarni / documentary
Desetogodišnja Anne Fee s roditeljima i grupom osoba s invaliditetom živi u centru „Thomas-Haus”. Za jednu zabavu s pjesnikom Bobom i Olivierom, koji želi biti glumac, osniva band. Pjevaju o snovima i o tome mogu li se oni ostvariti.
Ten-year-old Anne Fee lives in the “Thomas-Haus” with her parents and a group of disabled persons. For a party she founds a band with Bob, the poet, and Olivier, who wants to be an actor. They sing about dreams and whether they can come true.


KRALJ TWIRLINGA / THE KING OF TWIRL

Xander de Boer – Nizozemska / The Netherlands 2016. – 16’ – dokumentarni / documentary
Kralj twirlinga plesni je dokumentarac o jedanaestogodišnjaku Janeru. On se želi dokazati i biti najbolji u twirlingu, sportu u kojem tradicionalno sudjeluju samo djevojčice.
‘The King of Twirl’ is a ‘dance-documentary’ about the eleven year old Janero. He wants to prove himself and be the best in twirl, a sport that’s traditionally just for girls.


HELLO SALAAM
Kim Brand – Nizozemska / The Netherlands 2017. – 15’ – dokumentarni / documentary
Dvojica dječaka iz Nizozemske kreću na veliko putovanje. Putuju do izbjegličkog kampa na grčkom otoku Lezbosu gdje volontiraju njihove majke. Kako će dječaci premostiti znatne razlike u jeziku, kulturi i iskustvima da bi se sprijateljili i stvorili smislene veze s drugima?
Two boys from Holland are headed on a big journey, traveling to a refugee camp on the Greek island of Lesbos where their mothers volunteer. How will the boys bridge such big differences in language, culture, and experiences to make friends and build meaningful bonds?


BANGO VASSIL
Milen Vitanov – Bugarska / Bulgaria 2017. – 8’30’’ – animacija / animation
Pustolovine Romkinje Ati i dječaka Emila iz Bugarske tijekom drukčije i neočekivane Stare godine.
The adventure of the Romany girl Ati and the Bulgarian boy Emil on one different and unexpected New Year’s Eve.