žiri

ŽIRI – MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

SYLVAIN CRUIZIAT


Sylvain Cruiziat je franko-njemački filmaš. Rođen u srpnju 1995. godine, odrastao je u Londonu, Parizu i Hong Kongu, prije nego što se preselio u München da bi se posvetio studiju dokumentarne i televizijske režije na Sveučilištu televizije i filma.
Od upisa na sveučilište 2014. godine, Sylvain je režirao više kratkih filmova, uključujući posljednji kratki dokumentarac Pronađi, naciljaj, uništi, s Milom Zhluktenko. Njegovi su filmovi prikazani na prestižnim filmskim festivalima diljem svijeta i osvojili su više nagrada. Osim što studira, Sylvain je radio i na više međunarodnih produkcija, uključujući Ratove zvijezda ep. VIII.

OGNJEN GLAVONIĆ


Ognjen Glavonić rođen je 1985. godine u Pančevu u Jugoslaviji. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njegov srednjometražni dokumentarni film Živan pravi punk festival (2014.) prikazan je na Međunarodnome filmskom festivalu u Rotterdamu i na festivalima Cinéma du Réel, IndieLisboa, CPH:DOX i drugdje. Dubina dva, koji je premijerno prikazan u programu Forum na Berlinaleu 2016. godine, njegov je prvi dugometražni dokumentarni film. Dosad je prikazan na više od pedeset festivala, a osvojio je dvadeset priznanja uključujući glavne nagrade na Festivalu dei Popoli, Festivalu dokumentarnog filma Open City, Dokufestu, Kasseler Dokfestu, festivalu Message to Man i ZagrebDoxu. Direktor je i suosnivač Filmskog festivala u Pančevu, a Teret mu je prvi dugometražni igrani film.

EDWARD LAWRENSON


Edward Lawrenson škotski je redatelj i pisac koji živi i radi u Londonu. Njegovi su filmovi prikazani na mnogim festivalima, uključujući Sundance, BFI London Film Festival, True/False, Open City, i u mnogim kinima, uključujući Muzej pokretnih slika u New Yorku i londonski Institut za suvremene umjetnosti. Radi i radijske dokumentarce za BBC Radio 4. Lawrensonov dokumentarac Napuštena dobra iz 2014. godine (koji je režirao u suradnji s Piom Borg) osvojio je Zlatnog leoparda za najbolji međunarodni kratki film na Filmskom festivalu u Locarnu. Lawrensona je 2015. godine filmski časopis Filmmaker uvrstio među „25 novih lica nezavisnog filma“.
Lawrenson piše o filmu za više publikacija, uključujući Sight & Sound, Film Quarterly i Screen International. Bio je zamjenik glavnog urednika časopisa Sight & Sound od 2000. do 2006. godine. Danas radi kao programski savjetnik za BFI London Film Festival i na programima za Međunarodni filmski festival u Edinburghu.
Viši je profesor na studiju filmske režije na Umjetničkoj školi u Kingstonu na Sveučilištu u Kingstonu.

ŽIRI – DOMAĆA KONKURENCIJA

SUNČICA ANA VELDIĆ


Sunčica Ana Veldić studira dokumentarni film na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je Kinokluba Zagreb gdje je snimila nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova (Hrvatska djevicaThe Tenant i Hux Flux, u suradnji s Martinom Semenčićem). Njezin kratkometražni studentski film Festivalski turizam (2016) osvojio je nagradu za najbolju montažu na 25. izdanju Dana hrvatskog filma. Njezini najnoviji filmovi su Demon iz boce (2017) i White Trash (2017).

IGOR BEZINOVIĆ


Igor Bezinović redatelj je rođen u Rijeci, gradu koji je danas u Hrvatskoj, a koji je tada pripadao Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, prije toga djelomično Kraljevini Italiji i djelomično Kraljevini Jugoslaviji (a prije toga Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca), prije toga Slobodnoj Državi Rijeci, prije toga Talijanskoj regenciji Kvarnera, prije toga Austro-Ugarskoj…
Režirao je filmove Blokada (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2012.), Veruda (nagrada Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarac u 2015.) i Kratki izlet (Velika zlatna arena za najbolji hrvatski dugometražni igrani film u 2017.) te niz kratkih filmova raznih vrsta i trajanja. Njegov je rad bio međunarodno prikazivan na festivalima i manifestacijama kao što su IFF Rotterdam, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, CPH:DOX, Kurzfilmtage Winterthur, Bijenale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Bijenale arhitekture u Veneciji (s Hrvoslavom Brkušić za Pulsku grupu), Museum of the Moving Image i Guanajuato IFF.
Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i judo kluba Black Belt.

OLAF MÖLLER


Rođen je i odrastao u Kölnu, gdje i sad živi. Piše o filmu. Na raznim mjestima predstavlja filmove. Predaje povijest filma na Sveučilištu u Aaltu (Helsinki). Voli provoditi vrijeme u bivšim državama SFR Jugoslavije iz više dobrih razloga.

NAGRADE
Autor najboljeg filma u međunarodnoj konkurenciji uz trofej Veronikina lubanja, nazvan po staroj lokalnoj legendi, dobit će i 500 €. Nagrada za najbolji domaći film po izboru domaćeg žirija jest trofej Veronikina lubanja i 250 €. Članovi žirija mogu dodijeliti posebna priznanja bez obzira na kategoriju, uz obrazloženje.
Nagrada publike dodjeljuju gledatelji za najbolji film iz programa Noć žive publike, kojemu se dodjeljuje trofej Vox Veronicae. Autor trofeja dizajner je art nakita Tomislav Zidar.