Zagorski specijal

ZAGORSKI SPECIJAL

ČET  11. 07. / 19 h
NED  14. 07. / 13 h
KINO RUSTICA

Programom Zagorski specijal nastojimo osvijestiti činjenicu da Tabor Film Festival nije jedina spona Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti, te pronalazimo žanrovski raznovrsne filmove koji su u nekom odnosu s našim krajem. Bilo da se radi o Zagorju kao tematskoj okosnici, inspiraciji ili pak o podrijetlu autora, ovim programom istražujemo potencijale koje Zagorje može ponuditi filmu.

Film koji ove godine predstavljamo, „Dom boraca“ redatelja Ivana Ramljaka, svjetsku je premijeru imao na prestižnome pariškom festivalu Cinéma du réel. Ramljakov film snimljen je desetak kilometara od dvorca Veliki Tabor, u Kumrovcu na lokaciji i danas impresivnog arhitektonskog zdanja koje su osmislili arhitekti Berislav Šerbetić i Ivan Filipčić, a koje je nekad nosilo ime Dom boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije.

Ivan Ramljak filmski je kritičar, redatelj i nezavisni kustos. Vodi poznati program kratkometražnih filmova Kratki utorak u zagrebačkom kinu Tuškanac i umjetnički je direktor Tabor Film Festivala.


DOM BORACA / HOME OF THE RESISTANCE
Ivan Ramljak – Hrvatska / Croatia 2018. – 45′ – dokumentarni / documentary

Komunističke vlasti sagradile su 1974. godine „Dom boraca narodnooslobodilačkog rata i omladine Jugoslavije“ u Kumrovcu.
Godine 1991., 11 godina nakon Titove smrti, Dom je zatvoren i do danas mu nije pronađena nova svrha. Ipak, neki su borci još prisutni…