Edward Lawrenson retrospektiva

EDWARD LAWRENSON
RETROSPEKTIVA

Edward Lawrenson britanski je filmski redatelj, filmski kritičar, pisac i sveučilišni predavač.
Tijekom Tabor Film Festivala prikazat ćemo njegova dva filma: Napuštena dobra (Abandoned Goods) i Uppland.
http://www.edwardlawrenson.com/


NAPUŠTENA DOBRA / ABANDONED GOODS
Korežirano / Codirected with Pia Borg – Ujedinjeno Kraljevstvo / UK,  2014. – 36′ – dokumentarni – documentary

U jednoj psihijatrijskoj bolnici u Engleskoj 1946. godine liječnici su otvorili umjetnički studio za pacijente. Studio, zamišljen kao svojevrsni laboratorij za dijagnostičke potrebe, bio je među prvima tog tipa i vrlo brzo, uz pomoć umjetnika Edwarda Adamsona, postao pravim mjestom za slobodu izražavanja. Tijekom godina nastale su tisuće radova pacijenata, no većina ih biva uništenima prilikom zatvaranja bolnice 1993. Napuštena dobra prate sudbinu 5500 umjetničkih radova koji su to preživjeli ne bi li ispričali priču o čitavoj kolekciji. Oslanjajući se na arhivske, opservacijske i trik-snimke, film istražuje proces transformacije kliničkih materijala u cijenjenu umjetnost s obzirom na promjenjive kontekste njihove izrade i izlaganja.

Film je nagrađen Zlatnim leopardom za najbolji međunarodni kratki film na filmskom festivalu u Locarnu 2014. godine.


UPPLAND
U suradnji / Made with Killian Doherty – Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska / UK, Ireland – 2018. – 30′ – dokumentarni – documentary

Arhitekt i filmaš iz Europe odlaze posjetiti grad u zabačenim brdima Liberije. Negdašnji centar rudarske zajednice u usponu danas je napušten i u raspadu: ostale su samo betonske ruševine u divljini zapadne Afrike. U svojem izviđanju ovi istraživači proučavaju građevine i razotkrivaju priču o iščekivanju blagostanja i zaboravljanju nepravdi. Film je to o arhitekturi, o ostacima kolonijalizma i duhovnoj cijeni rudarske industrije.