međunarodna konkurencija

IC1

ZVUCI I SLIKE
ČET  11. 07. 21 H
KINO TABOR VAROSH


THE SOUND DRIFTS / NANOSI ZVUKA
Stefano Canapa – Francuska / France 2019. – 8’20” – canapa.stefano@gmail.com

Hipnotični audiozapisi plešu na glazbu iz Canapova prethodnog filma Jérôme Noetinger. Noetinger manipulira magnetskom vrpcom, time proizvodeći očaravajuće zvukove, sada obogaćene stroboskopskim efektima. Kino za vaše uši!


MARFA
Greg McLeod, Myles McLeod – UK 2018. – 08’22” – greg@bromc.co.uk

Gradić na granici Teksasa. Mjesto izvan vremena. Pustinja gdje čudna svjetla plešu na noćnom nebu. Meka za ljubitelje minimalističke umjetnosti. Krajolik izgubljenih konja, luđaka i kamiona s hranom. A tu je i divovski limun.THE PASSAGE
/ PROLAZ
Kitao Sakurai – SAD / USA 2018. – 22′ – toddluoto@mac.com

Phil, naivan i nijem, u bijegu je od zatočeništva. Njegova ga dječja nesposobnost stalno dovodi u nevolje, a agenti zaposleni da ga ponovno uhvate, uvijek su mu za petama. Rezultat je niz nezgoda po cijelom svijetu i iznenadnih novih prijateljstava.


EREBETA
François Vogel – France / Francuska 2018. – 4′ – mikhal.bak@gmail.com

Vertikalan skok iznad grada. Odskačemo o pločnik, vrtimo se oko zgrada i prolazimo ulicama. Ovu skakuću perspektivu Japana prate zvuci tradicionalne glazbe Kuroda Bushi.


SAKKE
Anssi Kasitonni – Finska / Finland 2018. – 8’15” – kasitonni@gmail.com

Sakke je snowboarder koji s prijateljem planira snimiti film o sebi. On je i prvi snowboarder na svijetu na radijsko upravljanje.BABINES
Emilie Praneuf – Belgija / Belgium 2018. – 8’28” – distribution@ajcnet.be

Jednoga ljetnog popodneva žena se mazi, sama u krevetu. Negdje između uzbudljiva putovanja i poetskog transa, Babines predstavlja odu užitku.


ZOMBIES / ZOMBIJI
Baloji – Belgija, DR Kongo / Belgium, DR Kongo 2019. – 14’50” – festival@sudu.film

Putovanje na razmeđu nade i distopije u halucinantnoj Kinshasi, od kulture salona za kosu do futurističkog samotnog partijanja, od urbane parade u čast diktatoru sve do modernog vesterna u maniri Takeshija Kitana. Paralelno, film se temelji na gotovo tjelesnoj sponi koju imamo s vlastitim telefonima.

IC2

SJENKE PROŠLOSTI
PET  12. 07. 19 H
KINO RUSTICA 


FUNDAMENTI / TEMELJI
/ FUNDAMENTS
Peter Cerovšek – Slovenija / Slovenia 2018. –  22′ – peter@kraken.si

Izgradnja luksuznog hotela i raspad veze isprepleću se u Temeljima. Redatelj prati izgradnju luksuznog hotela kroz prozor svoje kuhinje. Djelići raspada njegove veze nehotice se potkradu u snimljeni materijal i uzdrmaju film do temelja.


THE LAST POST OFFICE
/ POSLJEDNJI POŠTANSKI URED
Aung Rakhine – Bangladeš / Bangladesh 2018. –  16’40” – aadnania@gmail.com

Na rubu Bangladeša, između planina i vode, nalazi se poštanski ured, jedini znak civilizacije. Ima reputaciju: njezini zaposlenici nestaju… Tamo rade dva muškarca zaljubljena jedan u drugoga.


CADOUL DE CRACIUN
/ THE CHRISTMAS GIFT / BOŽIĆNI DAR
Bogdan Muresanu – Rumunjska / Romania 2018. – 23′ – escribanosolera@mac.com

Dana 20. prosinca 1989., nekoliko dana nakon Ceauşescuova krvavog suzbijanja revolucije u Timisoari, tiha večer jednog oca pretvara se u čistu muku kad sazna da je njegov mali sin poslao pismo želje Djedu Mrazu. Ako je dijete dobro shvatilo, želja njegova oca jest vidjeti Ceauşescua mrtva.


SINOVI SMO TVOJEG STIJENJA / WE ARE THE SONS OF YOUR ROCKS
Ivan Salatić – Crna Gora / Montenegro 2018. – 34′ – ivan.salatic@gmail.com

Jedan starac progonjen je sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanoga talijanskog vojnika. Iako nema konkretnih dokaza da je vojnik tu sahranjen, Božidar smatra da ulegnuće u zemlji predstavlja dokaz toga groba. U nadi da će potvrditi svoju teoriju i uspjeti očistiti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sjećaju tih vremena. Ipak, njihove se priče nužno ne poklapaju.

IC3

ONI SU MALI, ALI SU VELIKI
PET  12. 07. 21 H
KINO TABOR VAROSH


SWATTED / PUCAČINE
Ismaël Joffroy Chandoutis – Francuska / France 2018. – 21′ – info@someshorts.com

Igrači online igara govore o svojim poteškoćama u bijegu od swattinga, internetskog fenomena uznemiravanja koji može biti koban i koji im prijeti kad god igraju. Radnja poprima svoj oblik putem video sadržaja na YouTubeu i slika skica iz videoigre.


IO
Art Union Marmelade – Rusija / Russia 2018. – 20′ – marmelade.cinema@gmail.com

Mladost, moć i glad za ljubavlju povezuju tri lika. Svatko od njih voli svoje i voli na svoj način. Spremni su učiniti što god treba za ljubav, jer njihova je ljubav sveta.


SARAS INTIME BETROELSER / SARINE INTIMNE ISPOVIJESTI
Emilie Kirstine Blichfeldt – Norveška / Norway 2018.  – 22′ – filmskolen@hil.no

Pošto je nadišla strah od toga da je prevelika, Sara sa svojih 181 cm visine i teškom građom počinje sa svojom raspričanom vulvom istraživati vlastiti doživljaj ljubavi, seksa i ženstvenosti.


THE HORRIBLE THIRTY: ME, MY FATHER AND RICHARD THE TIGER / UŽASNE TRIDESETE: JA, MOJ OTAC I TIGAR RICHARD
Rina Tsou – Tajvan / Taiwan 2018. – 20′ – awseewee@hotmail.com

Kako se bliži tridesetoj godini života, Rina još uvijek, s određenim poteškoćama, pokušava pronaći način kako postati redateljica. Upućuje se kinematografskim tračnicama 1950-ih ne bi li oca koji je preminuo uputila u svoj život.

IC4

DŽUNGLA NA ASFALTU
SUB / SAT   13. 07.  19 H
KINO RUSTICA 


L’ESPACE COMMUN / THE COMMON SPACE / ZAJEDNIČKI PROSTOR
Raphaële Bezin – Francuska / France 2018. – 10′ – raphaele.bezin@gmail.com

Nije krajolik. Nije moderan grad. Nije proizveo ni jezik, ni industriju. To je grad ruševina sagrađen od slika koje izviru iz kolektivne imaginacije filma. To je mikrokozmos. Dokument koji svjedoči urbanoj i kinematografskoj evoluciji.


LEOFOROS PATISION
/ PATISION AVENUE / AVENIJA PATISION
Thanasis Neofotistos – Grčka / Greece 2018. – 12’49” – ibolomyti@argonautsproductions.gr

Na putu prema audiciji za ulogu Shakespeareove Viole, Yannisova majka otkriva da joj je sin ostavljen sam kod kuće. Nizom telefonskih poziva ona se bori ne bi li svoje najvažnije uloge u životu dovela u balans, dok hoda najkontroverznijim predjelom Atene, Avenijom Patision.


DREAM DELIVERY / DOSTAVA IZ SNOVA
Zheng Yuan – Kina / China 2018. – 9’08” – yardbd@gmail.com

Izmoreni dostavljač leži na klupi u parku u dubokom snu. Sanja da je u parku sa svojim kolegama: svi su se pretvorili u nepomične kipove, u suprotnosti s njihovom svakodnevnom iscrpljujućom potjerom za brzinom i učinkovitosti.


NORTEÑOS
Grandmas – UK 2018. – 8′ – grandmasdirectors@gmail.com

Barry, tupan blage naravi iz nekog mjesta sa sjeverozapada Engleske, u lokalnome društvenom klubu pokušava iznaći pomoć od svoje bivše ljubavi Linde, nakon što je čekićem brutalno ubio svoju baku.


CASA DE VIDRO
/ HOUSE OF GLASS / KUĆA OD STAKLA
Filipe Martins – Portugal – 2018. – 23′ – balleteatro@gmail.com

Carlos je beskućnik ovisan o cracku i heroinu. Živi u izlogu napuštene autokuće na rubu rijeke Douro u Portu. Većinu vremena provodi u svojoj malenoj kući od stakla, u četvrti Aleixo i na parkiralištu.


SKY CITY / NEBOGRAD
Zhong Sou –  Kina / China 2019. – 9’44” – chiazhongsu@me.com

Slike i priča potječu iz sanjarije koja me proganjala godinama. Nakon završetka filma sanjarija nestaje. Ovo je za mene njezina završnica.

IC5

NEPRIJATELJ NA VRATIMA
NED  14. 07.  19 H
KINO RUSTICA


THE MIGRATING IMAGE / MIGRACIJSKE SLIKE
Stefan Kruse – Danska / Denmark 2018. – 28′ – stefankruse87@gmail.com

Praćenjem fikcionalne skupine izbjeglica po Europi, film preispituje hiperprodukciju slika koje okružuju stvarne tragedije i smrti. Odakle dolaze sve te slike izbjeglica? Kako one preoblikuju geografsku sliku Europe?


BLUE / PLAVO
Apichatpong Weerasethakul – Tajland, Francuska / Thailand, France 2018. – 12′ – n.lebel@agencecm.com

Noć je, žena leži budna. U pozadini se spušta kulisa otkrivajući dva izmjenična krajolika. Na plavom pokrivaču, treperenje plamena reflektira i osvjetljava njezinu nesanicu.


EXCESS WILL SAVE US / U VIŠKU JE SPAS
Morgane Dziurla-Petit – Švedska / Sweden 2018. – 14′  – jing.haase@sfi.se

U malenu selu na sjeveru Francuske aktivira se upozorenje o napadu zbog kombinacije dvaju događaja: početka sezone lova i svađe između pijanih poljskih radnika.


THE NUMBER / BROJ
Manuela Gray –  UK, JAR / UK, South Africa 2017. – 13’44” – brendan@16oz.co.uk

Kratak dokumentarac koji proučava mitove i obilježja zatvorskih bandi „Brojeva“ iz južnoafričkih zatvora.


TO PLANT A FLAG / POSTAVLJANJE ZASTAVE
Bobbie Peers – Norveška, Island / Norway, Iceland 2018. –  15′ – jan@neweuropefilmsales.com

Radi pripreme za slijetanje na Mjesec 1969. godine, NASA šalje skupinu astronauta u lunarne krajolike Islanda. Njihova visokotehnološka misija uskoro otkriva do kakvih prepreka može doći kada se suoče s islandskim uzgajivačima ovaca.