kazalište

HOERSPIEL: mala igra za slušanje ( i gledanje)
Autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro
Jedinstvena predstava o misteriju i romantici prvih dana radija
ČET 5. 7. / 19:00 H
KINO RUSTICA


“Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo.” (Darko Rundek)

Ova predstava temelji se na istinitom događaju, jednom davnom snoviđenju nekoliko nas da u radijskoj kutiji žive prezaposleni “mali ljudi”. U toj kutiji oni marljivo i dalje stvaraju onu vrstu radija koji, dok ga slušamo, razvija čudesne filmove u našim glavama.

Tako će u dvorcu Veliki tabor iz jedne starinske radijske kutije pred oči i uši publike iskočiti ti „mali ljudi iz radijske kutije“, odnosno “hršpilaši”: glumci, glazbenici, pisci, radijski autori i majstori tona: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Dino Brazzoduro, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro. Uz snimku glasa Ante Perkovića, oni će tijekom ovog burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija izvoditi tekstove oko 30 autora iz cijelog svijeta, zvučne efekte (foleys), atmosfere, glazbu i tišinu.
HOERSPIEL je premijerno izveden još 2013. godine i u međuvremenu je doživio svoju njemačku verziju u Berlinu koja je ujedno i dobila nagradu na Marulovim danima 2017., a u Genovi se za 2019. planira i talijanska verzija. U Zagrebu se i dalje izvodi u Kući Arko na Gornjem gradu i na gostovanjima u zemlji i svijetu, u spomen na radiodramskog, kazališnog i televizijskog autora i redatelja Zvonimira Bajsića (1925.-1987.), te prerano preminulog člana ovog radiofonijskog kolektiva, Antu Perkovića (1973. -2017.).

Oblikovanje zvuka: Dino Brazzoduro, Ivan Zelić, Ljubica Letinić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Grafičko oblikovanje: Joško Gamberožić, Klasja Habjan
Filmovi: Dalibor Barić
Produkcija: Multimedijalna koliba