žiri

ŽIRI – MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

VOLKER SCHLECHT

Ilustrator i filmski autor iz Berlina, rođen 1968. u Radebergu. Studirao je komunikacijski dizajn na Umjetničkom sveučilištu Burg Giebichenstein, a kasnije je predavao na odsjeku za animaciju na HFF Konrad Wolf Potsdam-Babelsbergu. Nekoliko godina radio je i kao grafički dizajner za Moniteurs u Berlinu. Trenutačno radi kao profesor sekvencijalne ilustracije na Sveučilištu za umjetnost i dizajn BTK u Berlinu, a s Alexandrom Kardinar osnovao je  produkcijsku kuću Drushba Pankow 2002. Njihove ilustracije objavljene su u časopisima poput Die Zeit, The New Yorker i Rolling Stone. Dvojac je surađivao i na nekoliko knjiga, stripova i animacijskih projekata.

JENNIFER LYNDE BARKER

Jennifer Barker profesorica je filma i spisateljica. Objavila je mnoge članke na temu animacije i knjigu pod nazivom Estetika antifašističkog filma. U svojem radu bavi se kozmopolitizmom, modernizmom i rasnim prikazivanjem te tilt-shift fotografijom i shape-shiftingom u ranoj animaciji. Trenutačno piše o ranoj japanskoj animaciji, na temelju jednogodišnjeg iskustva što ga je stekla kao Fulbrightov predavač u Kyotu u Japanu. Radi i kao izvanredni profesor na filmskim studijima na Sveučilištu Bellarmine u Louisvilleu, Kentucky.

STEFAN IVANČIĆ

Stefan Ivančić rođen je u Beogradu 1985. Od 1991. do 2009. živio je u Barceloni. Studirao je filmsku režiju na Fakultetu dramske umjetnosti u Beogradu.

Njegovi su filmovi osvojili brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. Živi i radi u Beogradu te kao asistent predaje na Fakultetu dramske umjetnosti. Selektor je programa Pančevo film festivala i Locarno film festivala.

ŽIRI – DOMAĆA KONKURENCIJA

BORIS POLJAK

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu. Od 1991. godine radi kao profesionalni kamerman i snimatelj. Snimio je više od pedeset kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri igrana filma i više od dvjesto reklamnih spotova za koje je nagrađen na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Režirao je pet kratkometražnih filmova, od kojih tri u suradnji s Damirom Čučićem. Poljak je bio jedan od organizatora Sabora alternativnog filma u Splitu od 1982. do 1988. godine i jedan od pokretača splitskoga Međunarodnog festivala novog filma i videa.

KATIE DAVIES

Katie Davies rođena je 1979. U svojem umjetničkom radu obrađuje teme nacionalizma, nasilja i demokracije. Njezine se videoinstalacije često bave pojedincima i društvima čije identitete diktira država, a čiji je vlastiti identitet zarobljen između političkog plana i suverenog nasilja.

Katie Davies nominirana je za nagradu Paul Hamlyn 2016., a djela su joj izložena u nekoliko muzeja i putujućih izložbi, uključujući izložbe FACT, Liverpool 2018, Kassel dokfest, Bratislava IFF i Oberhausen & Sarajevo Film Festivale 2017 & 2015 te Istanbulski bijenale 2009.

MAŠA PEČE

Maša Peče (Slovenija, 1979.) filmska je kustosica, festivalska selektorica, kritičarka i urednica koja živi u Ljubljani. Programska je direktorica Festivala žanrovskog filma KURJA POLT (Kinodvor i Slovenska kinoteka, Ljubljana) te kustosica godišnjeg maratona erotskog filma KINOSLOGA. RETROSEX. (Kinodvor, Ljubljana). Njezine su tekstove objavili filmski časopisi Senses of Cinema, Ekran, KINO!, Kinotečnik i Filmonaut. Dugogodišnja je suradnica Slovenske kinoteke, umjetničkog kina Kinodvor, Kino Otok – Isola Cinema Film Festivala i Međunarodnog festivala animiranog filma Animateka.

NAGRADE

Autor najboljeg filma u međunarodnoj konkurenciji uz trofej Veronikina lubanja, nazvan po staroj lokalnoj legendi, dobit će i 500 €. Nagrada za najbolji domaći film po izboru domaćeg žirija jest trofej Veronikina lubanja i 250 €. Članovi žirija mogu dodijeliti posebna priznanja bez obzira na kategoriju, uz obrazloženje.
Nagrada publike dodjeljuju gledatelji za najbolji film iz programa Noć žive publike, kojemu se dodjeljuje trofej Vox Veronicae. Autor trofeja dizajner je art nakita Tomislav Zidar.