sound & vision

SOUND & VISION
ČET / 5. 7. 2018. / 21 h / CINEMA TABOR VAROSH

Spiritual Market Porinom je nagrađen autorski jazz album mladoga glazbenika i slikara Vedrana Ružića. Nakon što je album objavljen, ovaj je svestrani umjetnik kreativno iskoračio i u svijet filma te zajedno s Johnom Kardumom i Irom Tomić osmislio i režirao film istoimenog naslova. Prvi hrvatski jazz film, kako ga nazivaju autori, tematski i vremenski prati cijeli album, a njegova se jedinstvenost i posebnost iskazuju u pristupu kojim je film nastao na temelju glazbe, a ne obrnuto  kako je uobičajeno.

Izazov sviračima i poseban doživljaj svima prisutnima osigurat će projekcija filma na velikom platnu koju prati glazba uživo. Jazz kvartet za ovu će priliku činiti Vedran Ružić na kontrabasu, njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari te Šimun Matišić koji im se kao gost pridružuje na vibrafonu.


SPIRITUAL MARKET

John Kardum, Ira Tomić – Hrvatska / Croatia 2016. – 39′ – eksperimentalni / experimental

Film je apstraktan prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepleću sadašnjost i prošlost te stvarne i izmišljene ličnosti u vremenski distorziranim ulogama. Uz Veliki kineski zid, Kublaj-kana, starca s planine, derviša i samog Marka Pola u cijelom se filmu pojavljuju motivi imigranata, granica, ratova za naftu, medijske propagande, siromaštva, onečišćenja i klimatskih promjena te nekih unutarnjih osvrta i borbi samih autora. Marko Polo ujedno je u filmu i povijesna ličnost i današnji izbjeglica.