EUROPSKA FILMSKA AKADEMIJA

EUROPSKA FILMSKA AKADEMIJA
KANDIDATI ZA EUROPSKU FILMSKU NAGRADU 2017. NA TURNEJI

KRATKO JE BITNO! program je kratkog filma Europske filmske akademije koji putuje diljem Europe i šire sa svrhom da publici predstavi kandidate za Europsku filmsku nagradu. Program kratkih filmova nominiranih za Europsku filmsku nagradu raznolika je panorama suvremenih mladih europskih filmaša. Ovogodišnji se program sastoji od produkcija odnosno koprodukcija iz Austrije, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Švedske, Švicarske, Nizozemske, Turske i Velike Britanije. Članovi Europske filmske akademije (više od 3000 profesionalaca iz područja filma u Europi) izabralo je španjolski film TIMECODE redatelja Juanja Giméneza za najbolji film u najvećem broju kategorija pa je film prikazan na 30. dodjeli Europske filmske nagrade u Berlinu u prosincu 2017.

EFA1


PET 6. 7. / 14 H / KINO KULA


SVE ZA SLAVU / WANNABE
Jannis Lenz – Austrija, Njemačka / Austria, Germany – 2016 – 30’ – documentary, fiction / dokumentarno-igrani

Coco je sedamnaestogodišnjakinja s očajničkom potrebom za slavom premda joj nedostaje talenta. Voljna je učiniti sve da bi ju se prepoznalo i da ne postane prosječni „gubitnik“. Markira da bi išla na kastinge, snimanja spotova i videa za YouTube, no sve rezultira samo jednim poniženje za drugim, što je brzo dovodi do ruba. Na vlastitom YouTube kanalu „Coco Channel“ pokušava postići internetsku slavu i stvoriti uspješnu, voljenu osobu punu samopouzdanja – osobu kakva bi voljela biti u stvarnosti. Kao projekt koji se radi za više medija, SVE ZA SLAVU donosi priču o mladoj YouTube vlogerici koja na internetu za sebe gradi izmišljeni svijet.


MLADIĆI PRED PROZORIMA / JEUNES HOMMES À LA FENÊTRE / YOUNG MEN AT THEIR WINDOWS
Loukianos Moshonas – Francuska /  France  2017 – 18’ – fiction / igrani

Dva grafička dizajnera na poslu nehotično počnu istraživati mogućnosti praznog skenera. Zanose se pretpostavkama te se postupno otvaraju jedno drugom i prepuštaju čudnovatim prikazima sve dok se i sami u potpunosti ne prepuste.


RAZBAŠTINJEN / LOS DESHEREDADOS / THE DISINHERITED
Laura Ferrés – Španjolska /  Spain  2017 – 19’ – documentary, fiction / dokumentarno-igrani

Portret direktorova oca koji se suočava s krajem obiteljskog posla. Pere Ferres ima 53 godine i vlasnik je malog autobusnog poduzeća. Nedostatak novca natjera ga da vozi klijente koji uništavaju njegovo vozilo tijekom momačkih zabava, ali on nije spreman izgubiti svoje dostojanstvo.


COPA LOCA
Christos Massalas – Grčka  / Greece  2017 – 14’ – fiction / igrani

Ovo je priča o Copa-Loci, napuštenom ljetovalištu u Grčkoj. Paulina je duša Copa-Loce, djevojka o kojoj se svi brinu i koja se o svima brine, na svaki mogući način.


LOVE / LJUBAV
Réka Bucsi – Mađarska, Francuska / Hungary, France 2016 – 15’ – animation / animirani

Ljubav opisuje privrženost u tri različita poglavlja, utjecajem na udaljeni solarni sustav. Apstraktne situacije slične haiku poeziji otkrivaju promjene u atmosferi na jednom planetu uzrokovane promjenom gravitacije i svjetla. Taj pulsirajući planet utječe na stanovnike tako da se sjedine jedni s drugima na različite načine.

EFA2


SUB 7. 7. / 14 H / KINO KULA


OKO STADIONA / EN LA BOCA
Matteo Gariglio – Švicarska, Argentina / Switzerland, Argentina 2016 – 26’ – documentary / dokumentarni

Obitelj Molina živi i radi u sjeni legendarnog stadiona Boca Juniorsa u Buenos Airesu. Prodajući lažne ulaznice, stalno su u sukobima s korumpiranom policijom. Dok njezina obitelj sve dublje tone u podzemlje, majka ih uzalud pokušava zadržati na površini.


KRUG / HEVÊRK / THE CIRCLE
Rûken Tekeş – Turska / Turkey 2016 – 14’ – fiction / igrani

 U Mezopotamiji žive djeca različitih etniciteta, religija i jezika. Zelal je malena sedmogodišnja djevojčica kurdskog podrijetla i pripadnica vjerske skupine jezida. Uobičajeni školski dan pretvara se u događaj od iznimne važnosti za Zelal i njezina introvertnog obožavatelja Zekija kad njihov turski učitelj uvede slovo tjedna, slovo „O“…


NEBA INFORMACIJA / INFORMATION SKIES
Metahaven (Daniel van der Velden & Vinca Kruk) – Nizozemska / Netherlands 2017 – 24’ – experimental fiction / eksperimentalno-igrani

Information Skies jest post-činjeničan esej u kojem akcija i animacija tvore novu kinematografsku estetiku. Film prikazuje mladi par koji vjeruje da živi opasnim i junačkim životom. Kad im traumatični gubitak koji ih opsjeda pokaže da je njihova fantazija zapravo laž, još se više zatvore u svijet koji su sami stvorili.


SVE ĆE BITI U REDU / GROS CHAGRIN / YOU WILL BE FINE
Céline Devaux – Francuska / France 2017 – 15’ – animation, fiction / animirani igrani

Daj si vremena. Preboljet ćeš to. Jean slavi rođendan, napije se i prisjeća se groznog vikenda koji je doveo do prekida s Matildom.


VREMENSKI KOD / TIMECODE
Juanjo Giménez – Španjolska / Spain 2016 – 15’ – fiction / igrani

Luna i Diego rade kao zaštitari na parkiralištu. Diego radi u noćnoj smjeni, a Luna radi danju.

EFA3


NED 8. 7. / 14 H / KINO KULA


TUČNJAVA NA ŠVEDSKOJ PLAŽI!! / FIGHT ON A SWEDISH BEACH!!
Simon Vahlne – Švedska / Sweden 2016 – 15’ – fiction / igrani

Opaka borba na plaži! To se dogodi kad vičeš „Sieg Heil“ i nazoveš nečiju ženu kurvom. Tako mu i treba.


TULUM / THE PARTY / THE PARTY
Andrea Harkin – Irska / Ireland 2016 – 14’ – fiction / igrani

Belfast 1972. Laurence poziva rođaka i bjegunca Mickeyja na zabavu punu opijanja, plesa i mladenačke ljubavi. Jutro ih vraća u stvarnost.


PISANO/NEPISANO / SCRIS/NESCRIS / WRITTEN/UNWRITTEN
Adrian Silișteanu – Rumunjska / Romania 2016 – 20’ – fiction / igrani

 Romska obitelj ispred rodilišta saznaje da je njihova maloljetna kći upravo rodila djevojčicu. Pardică (50) nije u slavljeničkom raspoloženju; vrlo je nezadovoljan ranom trudnoćom njihove kćeri, za što krivi suprugu. Situacija postaje još napetijom kada ih bolničar zamoli da potpišu neke dokumente. Otkriva da nešto nije u redu s njihovim osobnim iskaznicama i statusom roditelja novopečene maloljetne majke. Zbog opasnosti da ih državna tijela razdvoje od kćeri Pardică odlučuje poduzeti nešto.


RUŽNA MAČKA / UGLY
Redbear Easterman & Nikita Diakur – Njemačka / Germany 2017 – 12’ – animation / animirani

Ružna mačka bori se za opstanak u kaotičnom i beznadnom svijetu, sve dok ne pronađe srodnu dušu u mističnom poglavici. Inspirirano internetskom pričom „Ugly the Cat“.


UMJETNI HUMORI / OS HUMORES ARTIFICIAIS / THE ARTIFICIAL HUMORS
Gabriel Abrantes – Portugal / Portugal 2016 – 29’ – fiction / igrani

Film o humoru, antropologiji i umjetnoj inteligenciji. Fokusira se na humor kao ključan faktor u međuljudskim odnosima, korišten kao oblik društvene kontrole i jedan od najkompleksnijih oblika komunikacije. Film je sniman u Mato Grossu (sela Canarana i Yawalapiti i Kamayura u domorodačkom parku Xingu) i Sao Paulu. Film spaja holivudsku estetiku i dokumentarni pristup u priči o domorodačkoj djevojci koja se zaljubljuje u robota, komičara u usponu u Brazilu. Filmovi Gabriela Abrantesa povijesne su, političke i socijalne tematike te govore o problemima identiteta, spola i postkolonijalizma. Njegovi su radovi slojeviti, kombiniraju neobične priče i tradicionalno pripovijedanje, a dotiču se apsurda, folklora, humora i politike.