Boris Poljak retrospektiva

BORIS POLJAK RETROSPEKTIVA
PET 6. 07. / 16 h KINO KULA
NED 8. 07. / 15 h / KINO RUSTICA

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu. Od 1991. godine radi kao profesionalni kamerman i snimatelj. Snimio je više od pedeset kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri igrana filma i više od dvjesto reklamnih spotova za koje je nagrađen na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Režirao je pet kratkometražnih filmova, od kojih tri u suradnji s Damirom Čučićem. Njegov film „Autofocus“ (2013.) osvojio je brojne nagrade na međunarodnim festivalima, uključujući Grand Prix na festivalu u Karlovym Varyma. Najnoviji film „Oni odlaze i dolaze“ i dalje ima aktivan festivalski život, osvojivši nagrade u Oberhausenu, na Danima hrvatskog filma, Tabor Film Festivalu, DokuFestu, Liburnia Film Festivalu i FeKK-u.
Tijekom Tabor Film Festivala predstavit će se njegova zadnja tri kratkometražna filma: „Splitski akvarel“ (2009.), „Autofocus“ (2013.) i „Oni samo dolaze i odlaze“ (2016.) uz razgovor s autorom.


SPLITSKI AKVAREL

Boris Poljak – (HFS) Hrvatska / Croatia 2009 – 15’ – dokumentarni / documentary

Splitska plaža Žnjan nastala je zasipanjem obale pijeskom i šljunkom. Nije organizirana kao prava plaža i koristi se kao parking pa se smatra gradskom plažom za ljude skromnijih mogućnosti. Film se bavi ljudima na plaži koje jaki teleobjektiv snima u svakodnevnim situacijama, tipičnima za život na žalu. Plivači, more, automobili i brodovi trepere od vreline ljetnog dana kao pokretna slikarija. Njihov spori ritam stvara sliku čistog postojanja.


AUTOFOCUS

Boris Poljak – (MILVA film i video) Hrvatska / Croatia 2013 – 26’ – dokumentarni / documentary

Turisti, nesvjesni prisutnosti kamere, postaju glumci.

„Autofocus“ je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, a pokraj nje raste stablo bora. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji u kojima turisti postaju glumci u predstavi.


ONI SAMO DOLAZE I ODLAZE

Boris Poljak – (HFS) Hrvatska / Croatia 2017 ‒ 20′ – dokumentarni / documentary

Rano u zoru, prije izlaska sunca, najpopularnija plaža u Splitu postaje poprištem susreta dvaju suprotnih svjetova. Vraćajući se iz noćnog života, njome prolaze brojne grupice mladih na putu kući. Istodobno, na plažu polako dolaze stariji ljudi, čiji dan tek počinje. Nadrealno sjecište različitih svjetova podsjeća nas na prolaznost života.