domaća konkurencija

DC1


U IME OBITELJI
PET 6. 7. / 17 H / KINO RUSTICA


PERSPEKTIVAN
Andrija Tomić – Hrvatska / Croatia 2017 – 9’ – dokumentarni / documentary

Ovo nije film o Anti Tomiću.


KAKO SE KALIO ČELIK
Igor Grubić – Hrvatska / Croatia 2018 – 11’40” – animation / animirani

Otac povede sina u napuštenu tvornicu u kojoj je nekoć radio. Iako je tvornica već dugo tek ruševna slika novog sistema, prostor će nakratko oživjeti u slici radničke solidarnosti i potaknuti malu prkosnu gestu. Taj simbolični čin pretvorit će se u trenutak katarze i ponovno uspostaviti odnos između oca i sina.


NONA
Mario Pućić – Hrvatska / Croatia 2017 – 15’ – dokumentarni / documentary

Nona živi sama i danima odbija ustati iz kreveta. Kamera je jedini konstantni promatrač njezine svakodnevice.


OTAC
Tomislav Šoban – Hrvatska / Croatia 2018 – 15’30” – igrani / fiction

Šimunovo mirno poslijepodne prekine posjet policije koja traži njegova sina pod sumnjom da je počinio nasilan zločin. Otac sazna za slučaj iz novina. Želi se suočiti sa sinom te ga iščekuje na riječnoj obali.


KOL’KO GOD NAS NOGE NOSE
Renata Lučić – Hrvatska / Croatia 2018 – 34’ – dokumentarni / documentary

Autoričina majka Vesna u kasnim je četrdesetima. Posljednjih sedam godina živi i radi u Njemačkoj. Život joj se čini stabilnim i monotonim, no on ima drugu stranu. U ovome autobiografskom videodnevniku autorica bilježi trenutke koji otkrivaju tajnu koju ona i majka skrivaju. Na pomalo voajerski način, film portretira raspad nikad sastavljene obitelji.

DC2


NA MLADIMA SVIJET OSTAJE
SUB 7. 7. / 17 H / KINO RUSTICA


DVA NA DVA
Jelena Oroz – Hrvatska / Croatia 2018 – 8’ – animirani / animation

Naš je dom krhki cvijet. Med i mlijeko. Kakao i pakao. Svatko mazi svojeg zeca. Osjećaj je lijep. Biskvit od vanilije… Tjeskobna predstava o trenutku kad prestanemo voljeti druge i zaljubimo se u vlastite fantazije. Ako se već ne razumijemo, možda naši avatari mogu naći zajednički jezik? No što je ispod površine, neka tamo i ostane. Mi smo OK. Nama je med i mlijeko. Svatko mazi svojeg zeca.


SAVA RAKA TIKA TAKA
Vjeran Vukašinović – Hrvatska / Croatia 2018 – 29’ – igrani / fiction

Mirta i Višnja i dva mladića, Nikola i Damir, traže posebno mjesto uz Savu, nekadašnje kupalište. Mirti je rođendan i želi ga proslaviti baš na tome mjestu. Nakon neuspjela pokušaja obilježavanja rođendana seksualnom zabavom svi postaju nezadovoljni, a potraga za plažom postaje neizvjesna. Mirta uz rijeku susretne golog čovjeka. Potraga kulminira kad Višnja ne želi nastaviti tražiti plažu.


LOVETOVI
Igor Bezinović – Hrvatska / Croatia 2018 – 16’33” – dokumentarni / documentary

Upoznajte g. i gđu Lovett, nagrađivane webcam-modele, poduzetnike i ljubitelje životinja, koji vole zabavljati ljude online. Svakog se dana trude svršiti, a na to potiču i svoje obožavatelje.


NIŠTA SE NE MOŽE VRATITI
Damir Radić – Hrvatska / Croatia 2017 – 7’ – igrani / fiction

Djevojka snima razne prizore camerom obscurom. Dolazi u šikaru, namješta fotografsku napravu. Preplavljuju je sjećanja na trenutke kad je s drugom djevojkom sklapala cameru obscuru, kad je među njima bilo zajedništvo, kad joj je ona bila nadahnuće za fotografske radove.


U PLAVETNILO
Antoneta Alamat Kusijanović – Hrvatska, Slovenija, Švedska / Croatia, Slovenia, Sweden 2017 – 22’ – igrani / fiction

 Bježeći od obiteljskog nasilja, trinaestogodišnja Julija i njezina majka dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je nazad u vrtlog nasilja.

DC3


PRECIJENJENA DRAMATURGIJA
NED 8. 7. / 17 H / KINO RUSTICA


SKORO NIŠTA: I DALJE NOĆ
Davor Sanvinčenti – Hrvatska / Croatia 2017 – 12’ – eksperimentalni / experimental

Film putuje oko žarulje kao Zemlja oko Sunca. Svjetlo čini film vidljivim. U orbiti tragedije filma i naše zbilje, slika se odupire okrutnosti eksperimenta.


BLINK
Jakov Labrović – Hrvatska / Croatia 2017 – 18’35″ – dokumentarni / documentary

Dva mjeseca nakon nestanka iz obiteljske kuće, Ivan koji boluje od shizofrenije, susreće se s bratom Jakovom u Beču. Po povratku u Hrvatsku Jakov snima Ivanov život i liječenje u različitim psihijatrijskim klinikama. Često to čini u tajnosti, da bi prikazao svu brutalnost i nečovječnost takva liječenja.


„STRANAC” U MOJOJ GLAVI
Petra Balekić – Hrvatska / Croatia 2017 – 4’27” – animirani / animation

Film je autoričin pokušaj rekonstrukcije Camuseva Stranca, romana koji je čitala prije dvanaest godina. Sjećanje se s vremenom svelo na atmosferu i fragmente kojima redateljica u filmu pokušava dati kontekst da bi se što više približila izvornoj radnji.


MARICA
Judita Gamulin – Hrvatska / Croatia 2017 – 20’ – igrani / fiction

Sredovječna kućna pomoćnica odlučila je napustiti svoju obitelj. Film prikazuje dan kad se napokon izborila za svoju slobodu – kako ga je provela i kako se uplašila.


BICIKLISTI
Veljko Popović – Hrvatska, Francuska / Croatia, France 2018 – 7’20” – animation / animirani

Biciklistička je sezona u velikoj završnici. Tijekom posljednje utrke dvojica biciklista na vrhu ljestvice bore se ne samo za trofej nego i za naklonost dame i ispunjenje svojih erotskih fantazija. U međuvremenu, mali mediteranski grad priprema se za dolazak prekooceanskog broda i njegova kapetana. Film je nadahnut radovima Vaska Lipovca.


PRECIJENJENA DRAMATURGIJA
Sunčica Ana Veldić – Hrvatska / Croatia  2017 – 27’44” – dokumentarni / documentary

Autorica filma studentica je dokumentarne režije na Akademiji dramske umjetnosti, potekla iz Kinokluba Zagreb. Nakon godina stvaranja avangardnih i neobičnih filmova pokušava napraviti film čvrste strukture. To joj baš ne ide pa nastoji razložiti vlastitu kreativnu nemoć prokazujući pritom apsurd modela nametnutih umjetničkim obrazovanjem.